Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. augusztusi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. III. negyedév (július-szeptember)

Tüdőszűrés lesz augusztus 22. és szeptember 7. között

 

Beszámoló a koronavírus-járvány miatti közvetlen pénzköltésekről

Kedves Pomáziak!

 

Szeretnék számot adni a koronavírus-járvány miatti közvetlen pénzköltéseinkről, azaz mire költöttünk a közpénzből és miért. Az összefoglaló a 2020. március 5-e és 2020. május 14-e közötti időszakra vonatkozik.

A bő két hónap alatt összesen 23.107.316 forintot költöttünk a járvány elleni védekezésre. Elsősorban a kézfertőtlenítésre és az egyéni védőfelszerelésre helyeztük a hangsúlyt. Kezdetben az intézmények próbáltak önállóan vásárolni egyéni védőeszközöket, kézfertőtlenítőket, gumikesztyűket, maszkokat, majd ezeket a beszerzéseket központosítottuk, egyrészt, mert nem lehetett kapni semmit, másrészt meg nagyobb tételben jobb alkupozíciót lehetett kiharcolni.

Az önkormányzat ellátott olyan szervezeteket is egyéni védőeszközökkel az óvodák, művelődési ház, gondozási központ, polgármesteri hivatal mellett, amelyek nem közvetlenül önkormányzati intézmények. Ilyenek voltak az orvosi rendelők, orvosi ügyelet, gyerekorvosok, tűzoltóság, polgárőrség. Tettük ezt főleg azért, hogy a szervezetek ebben az időben inkább az alapfeladataikkal tudjanak foglalkozni és ne az interneten próbáljanak egyéni védőeszközökre vadászni.

Elláttuk helyi szabóságaink és önkéntes varrónőink által készített maszkokkal a lakosságot is. Az országos kötelezés előtt 2 héttel már elrendeltük a maszkok használatát, illetve a száj és orr eltakarását a zárt helyeken, ehhez önkénteseink a hétvégéken, boltoknál, forgalmas helyeken varrott maszkokat osztottak.

Beszéljenek a számok:

Egyéni védőeszközre fordítottunk 3.237.867 forintot.  Ebből arcvédő pajzsokra az orvosok részére 171.450 forintot, gumikesztyűkre, egyszer használatos védőruhákra 3.066.417 forintot költöttünk.

Szájmaszkokra összesen 13.359.695 forintot fordítottunk. Ebből 2.690.000 forintért varrattunk maszkokat, 68.370 forintértékben vásároltunk orvosi maszkokat és 10.601.325 forintért vettünk munkavédelmi és orvosi egyszer használatos maszkokat.

5.724.955 forintot költöttük kézfertőtlenítőkre és vírus elleni fertőtlenítőszerekre. A legnagyobb tételek, a Győri Szeszgyárból vásárolt két raklapnyi 70 %-os alkohol (2.886.583 forint), amelyet tűzoltóink hoztak el Szentendrének és Budakalásznak is, és az 50 db automata adagolású, szenzoros kézfertőtlenítő gép, belevaló fertőtlenítő géllel és a működtetéshez szükséges elemekkel (1.232.925 forint), amelyeket a közintézményeinkbe, óvodákba, iskolákba, orvosi rendelőkbe szereltünk fel.

Gyógyszereket az SZSZK vásárolt 72.607 forint értékben.

179.071 forintértékben nyomtattunk a járvánnyal kapcsolatos figyelemfelhívások miatt szórólapokat, plakátokat, amelyeket szintén az önkénteseink terjesztettek, illetve helyeztek ki.

441.246 forintért vásároltunk műanyag dobozokat, szatyrokat, tasakokat, hogy az iskolákban, az óvodákban és a gondozási központban az étkeztetést biztosítani tudjuk.

Eddig 91.875 forintot költöttünk gyorstesztre a bentlakó idősek gondozását végző szakszemélyzet szűrése miatt. (Szerencsére mindenki negatív lett).

Az önkormányzat által vásárolt fertőtlenítők, egyéni védőeszközök igénylésének és elszámolhatóságának rendszerét kidolgoztuk. Hozzájutni írásos igénylés alapján lehetett, egy kiutalási jeggyel, amelyet természetesen aláírt a kiadó és az átvevő is.

Kiadtunk: 2400 db orvosi sebészmaszkot, 425 db gyermek és 871 db felnőtt FFP2 légzésvédő álarcot, 20 db munkavédelmi szemüveget, 68 db arcvédőt, 431 db egyszer használatos védőruhát, 111 doboz védőkesztyűt, 116 üveg kézfertőtlenítő alkoholt, 79 db kézfertőtlenítő sprayt, 87 kanna (5 literes) felületfertőtlenítőt.  A maradék készletet természetesen tartalékoljuk a járvány következő hullámára (ha lesz). Kiosztottuk az összes varrt maszkunkat. 

Az összességében több, mint 23 millió forintos kiadásból 4.486.813 forint általános forgalmi adót fizettünk be az államkasszába.

Kedves Pomáziak!

Még nincs vége a járványnak, tart a veszélyhelyzet. Ezek a számok munkaközi kimutatások. Nincsenek benne azok a tételek, amelyeket a május 14-e után fizettünk ki és nincsenek benne a folyamatban lévő, még le nem szállított, ki nem fizetett tételek. Nem szerepelnek a kimutatásban azok az önkéntesen végzett munkaórák, felajánlások, amelyeket pomáziak, közösségek ajánlottak fel. önkéntesen varrt maszkok (Horváth Bozsena, több, mint ezer db-ot!!!), akik a maszkok, élelmiszerek osztásában, plakátolásban, szórólapok eljuttatásában, több, mint száz idős ember ellátásában segítettek, a közbiztonságra, biztonságunkra vigyáztak, területeket fertőtlenítettek, szállítottak, működtették, írták, szerkesztették az információs rendszereket, a vírushiradót, a vírusinfót, gyógyították, ellátták a betegeket, szervezték és vezették a járvány elleni védekezés munkáit.

Ausztriában a Kormány 1 milliárd euró támogatást biztosított az önkormányzatoknak a védekezés költségeinek a fedezésére. Bízunk benne, hogy Magyarország Kormánya is hasonlóan kíván eljárni. Eddig egyelőre csak a gépjármű adóbevételünket vitték el 64 millió forint értékben.

 

Leidinger István

polgármester