MEGHÍVÓ - Pomáz Város Hete 2020 rendezvényei

 

Tájékoztató az Árpád-szobor alatti építkezésről

Az elmúlt napokban a lakosság részéről komoly érdeklődés volt az Árpád-szobor és kilátó alatti területen lévő építkezés miatt. Az önkormányzat ezért szeretné tájékoztatni a pomáziakat, hogy az Árpád-szobor alatti területeket – a Majdánpola északi lejtőjét, vagy a helyiek nyelvén a Göschli hegyet – még 1992-ben vonta belterületbe az akkori önkormányzat. Az ottani földek az Óbuda TSZ tulajdona volt, ők parcellázták fel a területet, majd a későbbiekben eladták azokat magántulajdonosoknak.

Időközben a kis domb tetejére felépült az Árpád-szobor és a lakosság körében népszerű kilátó hely.

Az utolsó lehetőség, amikor elejét lehetett volna venni a mostani helyzetnek 2018. június 20-án volt, ekkor szavazott az akkori képviselő-testület a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) elfogadásáról. 2018-ban a HÉSZ módosításával el lehetett volna kerülni, hogy az akkor már meglévő Árpád-szobor mellvédje alatt utat alakítsanak ki, és lakóházakat építsenek. Ez akkor nem történt meg, az elkészült HÉSZ-t mindössze két képviselő (Andrásné Murányi Borbála és Hardi Péter) nem fogadta el, és tartózkodtak a szavazásnál.

Jelenleg az Óbuda TSZ, a HÉSZ előírásainak megfelelő 12 méter széles út és az út melletti elektromos földkábel fektetését végzi saját kivitelben. Rendelkeznek minden engedéllyel. A Szentendrei Építéshatóság egy-egy engedély kiadásának előzményeként a HÉSZ-ben leírtak betartását kérheti számon, az pedig megengedi az út kialakítását és az ingatlanok beépítését.

Leidinger István polgármester a tavaszi munkavégzést a vírushelyzetre hivatkozva ideiglenesen meg tudta állítani, de megakadályozására már sajnos nincs lehetőség.

 

 

Kelt: 2020. augusztus 6.