Szelektív hulladékgyűjtési naptár 2020. IV. negyedév

 

Nincs hivatalos adat a pomázi fertőzöttek számáról

Kiss Lászlóval, a Pandémiás csoport vezetőjével, a Szociális- és Egészségügyi Bizottság tagjával beszélgettünk arról, hogy a város egyelőre nem kap hivatalos adatokat az itt lakó koronavírus fertőzöttek és karanténban lévők számáról. Az országos és a tavaszi adatokra támaszkodva készülnek a járvány második hullámára, aminek jelenlegi hazai számai világviszonylatban is magasak.

 

– Jelenleg mit lehet tudni, vannak Pomázon koronavírus fertőzöttek, karanténban lévők?

– Nagyon keveset lehet tudni, inkább sejtéseink vannak, mert csak nem hivatalos információcsorgások vannak. Annyit tudni, hogy mi sem állunk sokkal jobban, mint az országos átlag. Gyerekek és felnőttek esetén is hallottunk megbetegedésekről, mert vannak orvosok, akik erről tájékoztatnak bennünket, de hivatalos információbeáramlás nincs. A szerveknek nincs adatszolgáltatási kötelezettségük, így sem a hivatali kapun keresztül nem érkeznek adatok, sem az ÁNTSZ, sem más forrás nem közöl a várossal adatokat. Ez nem csak ezért nehézség, mert nem tudjuk a lakosságot tájékoztatni, hanem azért is, mert megbízható számok alapján tud egy város pandémiás tervet készíteni. Jelenleg csak a tavaszi adatokra támaszkodhatunk.

– Mikor lesznek újra nyilvános adatok?

– Ha megint járványügyi veszélyhelyzetet és különleges jogrendet vezetnek be, akkor a miniszterelnök, a belügy- vagy az egészségügyi miniszter írhat elő adatszolgáltatási kötelezettséget. Egyelőre egyik helyről sem érkezett ilyen utasítás, ezért a korábbi városi Vírusinfó – ami tavasszal kiválóan működött, hiszen több helyről is beérkeztek hozzá információk – most nem működik.

– Milyen feladatokra készül a város a járványhelyzetben?

– A napi adatokat figyelve látható, hogy a mostani fertőzésszám többszöröse a tavaszinak. Ezek a számok döbbenetesen magasak. Annyira magasak, hogy különböző számítások szerint a világon – arányaiban nézve – az elsők között vagyunk a fertőzésszámmal. Az előrejelzések szerint október végén valószínűsíthető a második hullám csúcsa. A lecsengését decemberre, más kutatócsoportok február-márciusra teszik. Nagy feladatok állnak előttünk, fel kell készülnünk, hogy a városban a felügyeletet biztosítani tudjuk, illetve maszkokkal, biztonsági felszerelésekkel segíthessük az egészségügyi dolgozókat, de nem feladatunk, hogy teljes mértékben mi álljuk ezeket az eszközöket. Az első hullámban azért is teljesített Pomáz nagyon jól, mert az önkormányzat is beleállt a feladatba és segítette az egészségügyi szolgáltatókat, hogy megfelelő körülmények között tudják fogadni és ellátni a betegeket. Nagy segítség volt az is, hogy textil maszkokkal láttuk el a lakosság jó részét. Most is hasonló feladatokra kell készülni.

– Mi lehet az oka, hogy ilyen magas a fertőzöttek száma?

– Sokféle oka lehet, például ez a felszabadított nyár. Nagy számban vannak fiatalok a fertőzöttek között, tünetmentesen, vagy nagyon kevés tünettel. Jelenleg ők a fő továbbadói a vírusnak. Félek attól, hogy az időseket elérő csúcs pár héten belül fog bekövetkezni, ami sokkal veszélyesebb. Szerencsére kevés az elhunytak száma, hiszen azok vannak most többségében a fertőzöttek között, akiknek a fizikai állapota sokkal jobb, a vírus nem tudja legyűrni őket.

– Pomázon már látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el az SZSZK Idősek Átmeneti Gondozóházában.

– Országszerte látogatási és kijárási tilalom van a szociális intézményeknél. Ez vonatkozik a kórházakra is, így a pomázi pszichiátriai klinikára is, ahol több mint egy hete nem fogadnak látogatókat, és megfelelő korlátozásokat vezettek be. A kórház is készenlétben van, működik a COVID osztálya is.

– Mit tehetünk megelőzésként?

– Kiemelten fontos a maszkok viselése. Ez most a mi biztonsági övünk a vírussal szemben. Ez egy olyan kényelmetlen dolog, amit úgy néz ki, még nagyon sokáig el kell viselnünk a saját, családunk és a környezetünk biztonsága érdekében. Fontos a sűrű szappanos kézmosás, fertőtlenítő használata, és tartsuk be a távolságtartási szabályokat is.

– Most kezdődik Pomáz Hete.

– Nem véletlen, hogy Pomáz Hete lett belőle és nem Pomáz Nap. Már a megtervezésekor gondoltunk arra, hogy a vírus jelen van. Ezért született az a megoldás, ami védetettebbé teszi a találkozásokat, vagyis kis csoportokban, több helyszínen lesznek ezek a rendezvények. Kérjük mindenkitől, hogy itt is tartsák be azokat a szabályokat, amik a mindennapjaikban is ott kell legyen. Egyébként mindenkinek javaslom, hogy ezeket a rendezvényeket látogassák, csodás programok lesznek, hosszú időn keresztül ünnepelhetjük városunkat.