Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. I. negyedév (január-március)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. januári száma

 

Államtitkári egyeztetés városfejlesztési lehetőségekről

Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárral egyeztetett Leidinger István polgármester, dr. Balogh Pál jegyző és Szczuka Attila főépítész. A találkozón a várost és a térséget érintő közlekedési és egészségügyi fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak.

Többek között az államtitkár asszony közbenjárását kérték a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel a főutca jogi rendezéséről folyó tárgyalások előmozdításában. Az önkormányzat már korábban felvette a kapcsolatot a Magyar Közúttal ez ügyben, mert a főutcánk jelenleg házfaltól házfalig a magyar állam tulajdona. Amennyiben rendezni tudja az önkormányzat a tulajdonjogi kérdéseket, akkor arra alkalmas pályázatokon indulhatna, akár közösen a Magyar Közúttal, de esetleg kiemelt társadalmi igényként egyedi kormányzati támogatás is elképzelhető a harminc éve megoldatlan problémához. Hasonlóan a Pomázon nagyon jellemző és sok keserűséget okozó térképészeti elcsúszások és adatbázisok hibajavításához.

Beszéltek a találkozón az új pomázi HÉV-megálló és hozzá egy P+R parkoló létesítéséről, a Pomázt északról kerülő útépítésről, valamint az új HÉV-állomásra létesítendő Kormányablakról. Arról is szó esett, hogy van-e rendelkezésre álló forrás, amelyből elvégezhető a kiemelt kulturális szervezetként működő Magyar Várat megközelítő Majdán út megépítése. Mivel az út külterületen van, ezért annak megépítésére az önkormányzat nem pályázhat.

Szóba került a ravatalozó átépítése, a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő akadálymentesítése, az orvosi rendelő egészségügyi fejlesztése, a városban rendszeres problémát okozó elavult ivóvízhálózat és csapadékvíz-elvezetési gondok és természetesen az M0-ás megépítésének a fontossága és szükségszerűsége.