Pomázi Polgár 2022. szeptemberi száma

Tájékoztató hatósági bizonyítvány igényléséről a lakás rendeltetési egységekről (rezsicsökkentés)

Várjuk véleményeiket az időkorlátos várakozási területek bevezetéséről és használatának szabályairól szóló rendelettervezetről

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. III. negyedév (július-szeptember)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Forgalmi rend változások Pomázon

A városban érvénybe lépő forgalmi rend változásokról Ország István, a Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Műszaki Bizottság elnökét kérdezte a Pomáz Online.

A részletes változások a videó alatt olvashatóak.

 

A lakossági kéréseknek eleget téve és a képviselő-testület döntése értelmében a következő forgalmi rend változások lépnek életbe Pomázon:

 

• Huszár utca – Kartal utca

A Huszár utcában az engedélyezett sebességet, a Kartal utca utáni szakaszon a „Sebességkorlátozás (40 km/h)” tábla megismétlésével mérséklik , a Tél utcai kereszteződés problémájának orvoslására.

A Tél utcában és Huszár utcában a hiányzó útburkolati jelek felfestésével a kanyaradó irány sávtartásának elősegítésével és forgalomtechnikai tükör kihelyezésével igyekeznek a korábbi közlekedési problémákat orvosolni.

A csomópontban a Huszár utcán balra, a Tél utcába kanyarodó járműveknek kell elsőbbséget adnia a Huszár utcán északról érkezőknek.

 

• Honfoglalás útja – Kadarka utca

Mindkét utcában 30 km/h az engedélyezett sebesség. Az egyenrangú kereszteződések kialakítása érdekében a Kadarka utcán az „Elsőbbségadás kötelező” táblát eltávolítják.

 

• Tiszolczy telep

A Táncsics Mihály utca egyirányúsítását támogatta a lakosság, a Beethoven utca és a Somogyi-Bacsó utca között a Somogyi-Bacsó utca felé.

Megmarad a Lakó-pihenő övezeti besorolás, a Beethoven utca azonban kikerül a csillapított övezetből annak érdekében, hogy a Bihari János utca végén található vállalkozások és az óvoda elérhetőek legyenek. Megtartják a Beethoven utcában jelenleg is kint lévő sebességcsökkentő bordákat és a hozzájuk tartozó sebességkorlátozást.

A jelenlegi Lakó-pihenő övezet kijelölése tehát két részre „szakad”, lesz egy nyugati Lakó-pihenő övezet, és egy keleti Lakó-pihenő övezet. A csúcsidőszakban tapasztalt átmenő forgalom megakadályozására a Szentendrei úttal párhuzamos utcán, a Táncsics Mihály utcának egy szakaszán egyirányúsítás került bevezetésre.

 

• Vujicsics tér

A jelenlegi forgalmi viszonyokat megtartva, az elsőbbségi viszonyokat megváltoztatva módosul a forgalmi rend:

- A Luppa Vidor utca elsőbbsége megszűnik, a csomópontban a Luppa Vidor utca alárendelt forgalmi irányként lesz kialakítva, „Állj! Elsőbbségadás kötelező” szabályozás bevezetésével.

- A tervezett kialakításban szinte valamennyi meglévő forgalmi irány megmarad, a Luppa Vidor utca elsőbbségének alárendelése és a burkolati jelek felfestése (forgalomtól elzárt terület, megállás helyét jelző vonal, úttest kijárati széle burkolati jel felfestése, záróvonal felfestése az átlépőkkel) egyértelműsíti a csomópont forgalmi viszonyait.

- A Plébánia utca és a Fáy András utca felől nem lehet a Bem József utca és a Szerb utca irányába közlekedni, mivel mindkét utca ellentétes irányban egyirányú.

 

Forgalomtechnikai tükör kihelyezése:

Damjanich utca – Balogh Ádám utca kereszteződésénél

Budakalászi út – Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésénél

Tél utca – Boglárka utca kereszteződésénél

 

Forgalomlassítás

• Orgona utca

Az Orgona utcán mérséklik a megengedett sebességet, a Pataksor utca – Szegfű utca között 20 km/h vonali sebességkorlátozás bevezetésével, az érintett szakaszon „Sebességkorlátozás” (20 km/h) táblák kihelyezésével.

Az Orgona utca és a Diófa utca végén „Mindkét irányból behajtani tilos”, és „Kivéve célforgalom” kiegészítő táblákat helyeznek ki az eddig jelentős átmenő forgalom csökkentésének érdekében.

 

• Boglárka utca – a Szőlőtelep utca egyirányúsítása

A Boglárka utcát az Álmos utca és a Szőlőtelep utca között bevonják a Korlátozott sebességű övezetbe (30km/h).

A Boglárka utca – Álmos utca csomópontjában megváltoznak az elsőbbségi viszonyok. Eddig a Boglárkán haladóknak volt elsőbbsége az Álmos utcából érkezőkkel szemben. Most a Szőlőtelep utca felől érkezőknek kell elsőbbséget adni az Álmos utcába illetve az Álmos utcából érkezőknek.

 

• Bajcsy-Zsilinszky utca

Az utcában a 30 km/h csökkentett sebesség megtartása érdekében valamennyi csomópont után kihelyezik a „Sebességkorlátozás (30 km/h)” táblát.

A táblák mellett az utca két végén – a Budakalászi út felől és a Vörösmarty út felől – a 30 km/h sebességhatárt útburkolati jellel is megerősítik a sebességkorlátozásra való figyelmeztetést.

 

• Dózsa György utca

Megmarad az utca egyirányú forgalmi rendje .

Kihelyezik a hiányzó „Korlátozott sebességű övezet” (30 km/h) táblát a Dózsa György utca – József Attila utca csomópontjában.

Megállni tilos táblák kerülnek kihelyezésre, ennek értelmében az utcában parkolásra csak az utca bal oldalán lesz lehetőség, de csak abban az esetben, ha 3 m szabad felület a bal oldalon várakozó jármű mellett megmarad.

 

Tábla kihelyezése

 „Motorkerékpárral behajtani tilos” tábla – Panoráma út

 „Várakozni tilos” tábla – Fáy András utca

Súlykorlátozás (3,5 t) – Szegfű és Ősz utcák

Súlykorlátozás (5,5 t) – Plébánia utca

 

Egyirányúsítás

• Goethe utca

A Goethe utcát a Beniczky utca felől a Gábor Áron utca irányába egyirányúsítják, a Beniczky utca és Goethe köz közötti szakaszon.

Az egyirányú forgalmi rend bevezetése miatt a Goethe utca – Beniczky utca csomópontjában meglévő „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” táblát megszüntetik.

 

• Plébánia-Sport-Kisrét utcák

A Plébánia utca egyirányú lesz a Fáy András utca felől a Sport utca irányába. A Sport utcát egyirányúsítják a Plébánia utca felől a Kisrét utca irányába .

 

• Megmarad a Rózsa és Szamóca utcák jelenlegi egyirányúsítása