Ügyintézési lehetőségek veszélyhelyzet idején a polgármesteri hivatalban

FELHÍVÁS - Kulturális kerekasztal létrehozására

Pomázi Polgár 2021. márciusi száma

Helyi zajrendelet társadalmi véleményezése

Szelektív hulladékgyűjtési naptár 2021. I. negyedév

 

Vírushíradó 2020.05.07

Sem újabb megbetegedés, sem hatósági karantén nincs Pomázon

2020.05.06. 22 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

 

-  COVID-19 pozitív 6 fő igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 1 fő (0 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 

- Hatósági karantén megszüntetés: 0 fő 

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Tesztelés

Városunkban is vannak a KSH által kijelölt, 14 év feletti lakosok, akik az egyetemek által megkezdett COVID- szűrő program résztvevői. Ők személyre szóló értesítést kapnak, hogy mikor hova menjenek. Ha lesz köztük pozitív eredményű, akkor az 48 óra után kerül a rendszerbe.

 

Tájékoztató a pomázi háziorvosi ellátási rendről

Ezen az oldalon olvasható a felnőtt háziorvosok tájékoztatója a május 4-e óta bevezetett ellátási rendről. Kérjük, minden esetben először telefonon keresse háziorvosát, mielőtt a rendelőbe indulna. 
http://www.pomaz.hu/hirek/3704/tajekoztato_a_pomazi_haziorvosi_ellatasi_rendrol

 

Sikeres lehet a koronavírus ellen kifejlesztett magyar találmány

Baranyi Lajos Egyesült Állomokban élő magyar kutató kifejlesztett egy terápiát, ami meg tudja gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót – az úgynevezett citokinvihart – és a szövődményként fellépő súlyos tüdőgyulladást. A citokinvihar ellen olyan fehérjemolekulákat sikerült fejlesztenie, amiknek nincs mérgező bomlástermékük, nem halmozódnak fel a szervezetben, pár óra alatt elbomlanak. A kutató egy öt napos terápiát fejlesztett ki, aminek most zajlik a szabadalmi eljárása.

 

Megyei adatok a fertőzöttek számáról

Folyamatosan frissül a koronavírus-járványról szóló hivatalos oldalon a fertőzöttek számának megyénkénti eloszlása. Ezen a térképen is jól látszik, hogy Budapest és Pest megye a leginkább érintett, több vidéki megyében alig van fertőzött beteg. Az adatok itt követhetőek: https://koronavirus.gov.hu/terkepek/fertozottek

 

Logopédust keres a Hétszínvirág óvoda – bölcsőde

Május 29-ig lehet jelentkezni, megfelelő szakképzettséggel az állásra. A pályázat pontos kiírása az alábbi linken érhető el: http://www.pomaz.hu/logopedus_hetszinvirag_ovoda_bolcsode

 

1 százalék a pomázi civilekért

Ebben az évben is május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 százalékával. Az alábbi linken elérhető táblázatban a NAV 2020-as hivatalos listája alapján válogattuk ki a Pomázon működő egyesületeket és alapítványokat, akiknek fel lehet ajánlani az 1%-ot.
Kérjük, éljenek ezzel a lehetőséggel, ezzel is segítve, támogatva a helyi szervezeteket.
http://www.pomaz.hu/hirek/3703/1_szazalek_a_pomazi_civilekert

 

Újra indulnak a vezetett túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park már a most következő hétvégére is vezetett túrákat szervez azokra a Pest megyén kívüli területeire, ahol természeti és történeti emléket is találhatnak a látogatók, mint pl. az esztergomi lőtéren.
https://www.dunaipoly.hu/hu/program/bunker-tura-1  


 

Tűzgyújtási tilalom az ország egész területére

A rendkívüli szárazság miatt az ország egész területére tűzgyújtási tilalom van érvényben. Kérünk mindenkit, aki hétvégére a megfelelő körülmények biztosításával kerti sütögetést tervez, legyen nagyon óvatos, figyeljen az erős szélre. A kirándulóknak egyáltalán nem szabad tüzet gyújtani!
http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ 

 

Textilmaszkok alapos fertőtlenítése

A többször használható, textilből készült maszkokat egy használat után ki kell mosni. Kézzel és géppel is lehet mosni a maszkot, de fontos, hogy alaposan mossuk ki, száradás után pedig vasaljuk ki a maszk mindkét oldalát. Ezzel az esetleg még rajta maradt kórokozókat pusztíthatjuk el. A maszk felvételénél ügyeljünk rá, hogy a szárainál fogva vegyük fel, ne érjünk az arcot eltakaró részéhez.

 

Karanténpszichológia

Ingyenes pszichológiai tanácsadást indít a Facebook-on az ELTE, „Üljünk le egy szóra!” címmel: https://www.facebook.com/events/2279131252391082/. A tanácsadások május 7-én indulnak és hetente kétszer (kedd, csütörtök) élőben lehet követni a Facebook-on. Pszichológusok, klinikai szakpszichológusok és pszichiáterek beszélnek olyan problémákról, amelyek a koronavírus miatt még jobban előtérbe kerülhetnek. A kényszerű összezártságból akadó családi gondokról, a munkahelyek elvesztése miatti anyagi bizonytalanságról, a járvány miatt kialakult félelmekről és a mentális egészségünkről.