Tájékoztató vadkárral kapcsolatos jegyzői eljárásról

Szelektív hulladékgyűjtési naptár 2020. III. negyedév

Beszámoló a koronavírus-járvány miatti közvetlen pénzköltésekről

 

Vízszivattyúzás 2013 méteren

Vízszivattyúzás 2013 méteren

 

A Dunát felvinni a Gellért hegyre nem kis teljesítmény. Ezt Tették a Fővárosi Tűzoltók 2005-ben, ezzel magyar-országi rekordot állítottak fel. A Pomázi Önkéntes Tűzoltóság állománya úgy határozott, hogy - mivel se Dunánk, se Gellért hegyünk - a Pomázon keresztül folyó Dera patakot visszük fel a sokak kedvenc kirándulóhelyének számító Majdán fennsíkra, oda ahonnan a honszerző Árpád lova hátáról tekint a völgybe.

 

És a nagy nap felvirradt. A tűzoltók szinte teljes létszámban megjelentek a nagy gyakorlat végzésére. Még sosem volt a teljes állományunk egy adott helyen és időben. 18 órakor a pomázi, budakalászi, pilissznetkereszti és pilisszántói ön-kéntes tűzoltók, kiegészülve a veterán és ifjúsági tűzol-tókkal, valamint a pilisvörösvári és üllői önkéntesekkel és nem utolsó sorban oberhauseni (Németország), hrascei és Sigeteci (Horvátország) és adai (Szerbia) önkéntes tűzol-tókkal, felsorakoztak a művelődési háznál, hogy megkapják a feladatukat, a felállítási helyeket és a bevetési parancsokat. Az eligazítást Vicsi László polgármester, Szőnyi József nyugalmazott pilisszántói polgármester, Balog László az ÖTOSZ elnöke, valamint nagy számú érdeklődő és Se-bestyén István a Magyar Rekord Egyesület elnöke kísérte figyelemmel.

 

Mindenfelé az út mellett, a járdákon embereket láttunk, akik tapsolták az úton haladó tűzoltóautót. Mosolygós arcok, me-leg kézfogások. A létrasugár az osztónál elzárásra került, majd az Árpád szobor előtt a mellvéden egy 30 m széles, és 10 méter magas vízpajzs nyílt ki. A vízpajzson színes lángok, mintha tényleg égne, majd megjelet egy tűzoltó, egy bontóbalta, egy felirat, amely tudatta: tűzoltó rekord szü-letett. Majd különböző ábrák, tűzoltóautó, tűzoltó készülék, aztán a 2013 Pomáz éve felirat. Közben az EDR rádió re-csegve közli, már csak 4 m 3 körüli vízmennyiség van a tározóban, az meg pont elég az 5 percre tervezett vetítésre. És az újabb felirat: 110 éves a Pomázi Tűzoltóság és az újabb: 146 éves a Magyar Szervezett Tűzoltóság. És ezt mi ott felírtuk az égre. A felhőkre támaszkodó vén Hold re-zignáltan vette tudomásul, hogy itt ma valami nagy dolog született. Majd a kiépített víztárolónk vízszintje elérte az alsó biztonsági szintet, így az első vízkivételi pontnál a szivattyú leállításra került.

 

A folytonos gratulációk, vállveregetések közepette, szinte percek alatt megtörtént a 146 tömlő a visszaszerelése, majd a tűzoltók a közeli Magyar Várban várták izgatottan a rekord hitelesítését, teljesítésének a bejelentését, amit Sebes-tyén István ünnepélyesen meg is tett. Magyarország leg-hosszabb működő tűzoltó alapvezeték rekordját a Pomázi Önkéntes Tűzoltóság szerelte meg az Úr 2013. évének szep-tember havának 20. napján.

 

 A képeket a fotóra kattintva a www.langlovagok.hu honlapon tekinthetik meg: