Ugrás a tartalomhoz

3 milliárdos városfejlesztés valósult meg Pomázon 2019 óta

Egy fejlesztési térkép került fel a város honlapjára, amely 22 kategóriában, közel 200 ikonon mutatja meg, hogy 2019 óta milyen fejlesztések, beruházások, felújítási munkák valósultak meg a városban – a térkép használatáról, az általa közölt adatokról Leidinger István polgármesterrel beszélgettünk.

Mit szeretett volna bemutatni a fejlesztési térképpel?

Már jó fél éve dolgozom azon a fejlesztési térképen, ami nemrég felkerült a város honlapjára. A térkép célja vizuálisan is bemutatni, hogy Pomázon 2019-2024 között hol és milyen fejlesztések és felújítások történtek és történnek. Vannak közöttük természetesen áthúzódó fejlesztések is, amiket nekünk kellett befejezni, kifizetni. A cél, hogy látni lehessen, hogy hova költjük az adófizetők pénzét, és mennyi pénzt költünk az adófizetők pénzéből egy-egy projekt megvalósítására. Nagyon fontos, hogy ezt napi szinten is vezetjük, teszek fel hozzá dokumentumokat, fotókat. Ha megnyitjuk a térképet, akkor a jobb felső sarokban látszódik, hogy az elmúlt 5 évben durván 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés történt a településen. Ebben benne vannak a klasszikus fejlesztések, felújítások és fenntartási pénzösszegek is. Fel van tüntetve néhány olyan helyi gazdaságfejlesztési projekt is, ahol pályázati pénz érkezett valamelyik pomázi céghez, de csak a pályázati pénz összege szerepel itt a kimutatásban. Szerepel benne olyan fejlesztés is – a Lidl esetében –, ami Pomázon valósult meg, jellemzően pomáziak érdekében, de ebben sem pályázati, sem önkormányzati pénz nincs. Ebben az esetben csak az jelenik meg, hogy volt egy ilyen fejlesztés is.

Ebből az összegből mennyi az önkormányzathoz köthető fejlesztés?

Durván 3 milliárd forint, ami konkrétan az önkormányzat finanszírozásában, gesztorálásában valósult meg. Ebben fel vannak tüntetve a pályázati források és olyan fejlesztések is, amik folyamatban vannak. Hogy ezek közül egyet említsek, az új bölcsőde és óvoda megközelítéséhez – a biztonságos átkelést segítve – a Mártírok útja és a Béke utca találkozásához terveztetünk egy gyalogátkelőhelyet. Ennek az engedélyeztetési eljárása több, mint egy évig tartott. Ezután következik, hogy kell oda egy villanyoszlopot építenünk, amit el kell látnunk hálózattal, árammal. Ez is eltart pár hónapig. Utána jön az egyszerűbb munka, hogy felfestjük a gyalogátkelőhely zebráját és kitesszük a táblákat. Úgy gondolom, hogy ha ez 2024 szeptemberéig, amíg kezdődik az óvoda és a bölcsőde megvalósul, akkor még jó időben vagyunk.

Hogyan tudjuk használni a fejlesztési térképet, milyen adatok találhatók rajta?

A főlapon az összeg mellé kattintva különböző csoportosításokat lehet elvégezni, csapadékvíz-elvezetés, útépítés, járdaépítés- és felújítás, kulturális fejlesztés, sportfejlesztés, közutak fejlesztése, közlekedési infrastruktúra fejlesztése, sok kategóriába van bontva. Ha erre rákattintunk, akkor látható lesz, hogy annak a kategóriának mekkora fejlesztési hányada van, például, hogy az egészségügyben milyen fejlesztések történtek arra konkrétan rá lehet keresni. Megmutatja a térkép grafikusan is, hogy hol történtek ezek a fejlesztések. Jellemzően az intézményeknél az látszik, hogy ott jól besűrűsödik, mert ott sok felújítás más jellegű beavatkozás történt. Értelemszerűen, amikor egy hosszú utcának a járdaépítését végeztük, ott csak egy helyen jelenik meg ikon, például a Bem József-Luppa Vidor utcai járdaépítésnél. Nem csak a klasszikus értelemben vett infrastrukturális fejlesztéseket mutatjuk be ezen a térképen, hanem azokat is, amik a humánszféra fejlesztését és kiszolgálását szolgálják. Nehéz egy ilyen térképen a pezsgő kulturális életet bemutatni a Művelődési Házban, úgyhogy erre kísérletet sem tettem. Hanem a művház infrastrukturális fejlesztését mutatjuk be, illetve a kulturális fejlesztésnél bemutatjuk, hogy itt például könyvkiadás, könyvtárfejlesztés is történt az elmúlt időszakban amire nagyon büszkék vagyunk. Ha rákattintunk egy fejlesztésre, akkor látjuk azt is, hogy milyen hosszú ideig tartanak az előkészítő munkák. Egy nagyobb közbeszerzésnek az előkészítő munkái 1-2, de akár 3 év is eltarthatnak, mire oda eljut, hogy a konkrét kivitelezés is megtörténik. Látható az anyagban, hogy mikor kezdődött a projekt és mikor volt a vége. Felteszem az előterjesztéseket is, hogy olvasható legyen, miről tárgyalt a képviselő-testület, illetve azt is, hogy egy-egy munkánál milyen plusz előkészítő és plusz erőforrásokat kellett még hozzátenni. Például március végén adtuk át az új hidunkat a Dera-patakon, amire nagyon büszkék vagyunk. Erre volt kezdetben egy 8 millió forintos pályázati forrásunk, ez indította el a kishíd megvalósítását. Mire vége lett, és átadásra került, addigra 52 millió forintba került ez a projekt. Ha rákattintunk az ikonjára a fejlesztési térképen, akkor látszik, hogy nagyon sok tervezési, engedélyezési, kivitelezési engedély kellett hozzá, és ezek mennyibe kerültek az önkormányzatnak. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a lakosságnak erre is legyen rálátása, hogy melyik cég nyerte a beszerzési eljárást, milyen ajánlattal nyert.

Böngésszék egészséggel!

További híreink