Ugrás a tartalomhoz

Építményadó kedvezmény a kisnyugdíjasoknak

A 2024. március 26-i testületi ülésen az adórendelet módosításáról döntött a képviselő-testület. A módosítás értelmében növekedett a jövedelemhatár a nyugdíjasok építményadó kedvezményre vagy mentességre való jogosultsága esetében.

A 2024. január 1. napon 142.500 Ft alatti nyugdíjjal rendelkezők 100%-ban mentesülnek, míg a 142.500 Ft fölött, de 171.000 Ft alatti nyugdíjjal rendelkezők 50%-ban mentesülnek az állandó lakhatásukat szolgáló lakáscélú ingatlan építményadója alól.

A kedvezmény kizárólag azon építmény, vagy építményrész után vehető igénybe, amelynek a nyugdíjas a tulajdonosa vagy haszonélvezője és amelyben életvitelszerűen lakik. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a nyugdíjas büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy egyéb jövedelme – ideértve a bérleti díjból származó jövedelmet is – nincs. Az építményrész tulajdonosa vagy haszonélvezője a tulajdoni, illetve haszonélvezeti jog arányában veheti igénybe a kedvezményt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyugdíjas kedvezményre való jogosultságot az adózónak kell kezdeményezni Pomáz Város Önkormányzat adóhatóságánál. A kedvezményre való jogosultságot igazolni kell. Amennyiben a nyugdíj összege a fenti jövedelemhatárok alatt van, 2024. évre visszamenőlegesen is jár a kedvezmény.

Tájékoztatjuk azokat a nyugdíjasokat, akik korábban kedvezményben részesültek, és jelenleg is jogosultak a kedvezményre, azoknak nem kell újabb adatbejelentést benyújtani.

Amennyiben azonban már nem jogosult a kedvezményre, mert a jövedelme meghaladja a fenti összeghatárt, azt be kell jelenteni az önkormányzati adóhatóság felé.

Az adóosztály (Pomáz, Kossuth Lajos utca 30.) ügyfélfogadása:

                        Hétfő: 13.00-17.00

                        Szerda: 8.00-12.00 és 13.00-16.00

                        Péntek: 8.00-12.00                                                                          

Pomáz Város Önkormányzati Adóhatósága

További híreink

Legyünk takarékosak az ivóvízzel – DMRV Zrt. közleménye

Legyünk takarékosak az ivóvízzel – DMRV Zrt. közleménye

A vízszolgáltató tájékoztatása szerint a továbbiakban sem lehet jelentős csapadékra számítani a DMRV Zrt. szolgáltatási területén, így Pomázon és a környező településeken sem. Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen,...

bővebben