Ugrás a tartalomhoz

Felvehető az új Covid-vakcina a kijelölt oltópontokon

A légúti megbetegedések ellen leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk. Ne várjuk meg a megbetegedés kialakulását, ne vállaljuk a súlyos kimenetelű kockázat lehetőségét!

A légúti fertőzések még mindig jelentős mértékben és erővel vannak jelen a lakosság körében. Az ismert kórokozók közül a légúti megbetegedések legnagyobb részét a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 és az influenza betegséget okozó influenza vírus okozza.

Leghatékonyabban mindkét megbetegedés védőoltással előzhető meg!  

Mind a COVID-19 megbetegedés, mind az influenza megbetegedés ellen rendelkezünk védőoltással.

A védőoltás nem ad garanciát arra, hogy nem betegszünk meg, de igen nagymértékben csökkenti annak az esélyét, hogy súlyos, akár halálos kimenetele legyen a megbetegedésnek.

A védőoltások elsődleges célja a súlyos, akár kórházi ellátást igénylő megbetegedések, a halálesetek megelőzése.

A védőoltások különösen fontosak az ún. kockázati csoportba tartozók részére: azoknak, akik  életkoruk, egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen személyeket az SARS-CoV-2 vírus vagy az influenzavírus átadása révén fokozottan veszélyeztethetik.

A lakosság körében jelenleg dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns ellen kifejlesztett új Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina már elérhető a kijelölt vármegyei kórházi oltópontokon. A COVID-19 elleni védőoltás továbbra is ingyenesen kérhető. A védőoltáshoz időpontot foglalni az EESZT online időpontfoglaló felületén lehet.

Az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás akár egyszerre, akár két különböző időpontban is beadható.

A légúti fertőzések szezonja még nem ért véget, még mindig jelentős mértékben történnek megbetegedések.

Még nem késő beoltatni magunkat, védve ezzel saját és mások egészségét.

Oltópontok Budapesten és Pest vármegyében:

Lakossági tájékoztató (ingyenesen hívható) telefonszám: 1812

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal

További híreink

Legyünk takarékosak az ivóvízzel – DMRV Zrt. közleménye

Legyünk takarékosak az ivóvízzel – DMRV Zrt. közleménye

A vízszolgáltató tájékoztatása szerint a továbbiakban sem lehet jelentős csapadékra számítani a DMRV Zrt. szolgáltatási területén, így Pomázon és a környező településeken sem. Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen,...

bővebben