Pomázi Szociális buszjárat próbamenetrendje

Ügyintézési lehetőségek a védelmi intézkedések szigorításának időszakában a polgármesteri hivatalban

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2021. II. negyedév (április-június)

Pomázi Polgár 2021. májusi száma

 

Mi vonzza a vaddisznókat a város belterületeire, és ennek megoldásairól

A belterületen egyre gyakrabban megjelenő vaddisznókról

(az illetékes Vadásztársaság tájékoztatása alapján)

 

A belterületen megjelenő vaddisznók azért járnak be a lakott területre, mert a lakosok az ingatlanukon kívül, a zöldterületeken, többnyire a közterületeken, komposztáló telepeket létesítenek, zöldhulladékokat halmoznak fel. Ezzel beetetik a vadakat. Ilyen területek a Klisovác utca, Dobó István utca, Dera-patak meder teljes hossza.

A Dera-patak partjai nagymértékű magas gaz, szederinda, nádassal átszőtt terület, ahová a környékbeli kertekből, zöldhulladékot, gyümölcsöt, ételmaradékot és minden olyant hordanak ki a lakosok, amely a vadaknak – főleg a téli hónapokban – csemege.

Ez vadetetés, ami oda vonzza a vadakat és a terület vadrejtő jellege miatt ott is tartja. A helyszíni bejáráskor megállapítható, hogy az ingatlanra bejutó vadak megakadályozására, a Pomáz Önkormányzatának belterületen lévő, Dera-patak medrét ki kellene tisztíttatnia, a patakmeder vadrejtő jellegét és a zöldhulladék kihordását (vadetetését) meg kellene szüntetnie. A lakosok figyelmét fel kell hívni, hogy ha kiszórnak zöldhulladékot a patak partjára, ház mögötti vízelvezető árkokba, az szabálysértésnek minősül és ez büntetést von maga után.

A lakott területen belül megjelenő vad létszám csökkentése közös érdek, és ezt csak Pomáz Önkormányzatával és a lakosok közreműködésével lehet hatékonyan elvégezni.

A belterületen történő vadkilövéseket folyamatosan végezzük, minden esetben a bejelentővel felvesszük a kapcsolatot és biztonsággal megszervezzük a vad kilövéseket.

A vadkár bejelentése a város honlapján, a panaszbejelentőben működik, amit az illetékes vadásztársaságnak továbbítunk.

 

Pomáz város önkormányzata az alábbi intézkedéseket hajtja végre:

  1. A belterületi vadkilövésre az engedélyt az illetékes rendőrkapitányságtól rendszeresen és folyamatosan megkérjük, a vadkilövés jogi feltételeit biztosítjuk.
  2. Szerződést kötöttünk két vadásztársasággal, akik jogosultak a vadkilövéseket elvégezni.
  3. A lakossági panaszok bejelentésére a honlapon felületet biztosítunk, a bejelentéseket továbbítjuk az illetékes vadásztársaságnak.
  4. Megszervezzük a Dera-patak önkormányzati tulajdonban lévő szakaszán a japán keserűfű, szeder, nádas levágását, erre forrást biztosítunk.
  5. Felszólítjuk a Dera-patak tulajdonosát (Magyar Állam) a 4. pontban leírt feladat elvégzésére, illetve forrás biztosítására.
  6. Hatósági eszközökkel fellépünk a patakpartot, a vízfolyásokat hulladéklerakónak használókkal szemben.

Kelt: 2021.04.19.