Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. III. negyedév (július-szeptember)

Tüdőszűrés lesz augusztus 22. és szeptember 7. között

Pomázi Polgár 2022. augusztusi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

A lom útja

Ki ne bosszankodott volna, amikor kirándulás közben belebotlik a természetbe deponált hulladékkal. Az ilyen kupacok palettája igen színes: háztartási lom, hulladékkal megpakolt zsák, szétbontott autórészek, felújításból származó sitt, megunt bútorok, játékok, telekről az erdőszélre kihordott ághalmok, patakpartra kiöntött fűnyesedék, stb. Az ilyen halmok eltakarítása aztán a közterület-fenntartók feladata munkabéréért, behordási költségért, leadási díjért. Ezt viszont mind a lakosok fizetik meg. Egész évben ez akár tízmilliós kiadást jelenthet a városnak. A lomok között, ha a közterület-felügyelők néha megtalálnak az elkövetőre utaló nyomot, vagy rajtakapják az elkövetőt, megindulhat az eljárás. (Megjegyzem: ezen felderítések alapján és más szabálysértés miatt az első félévben közel hétmillió forint büntetést róttak ki!)

Biztosan mindenki tudja már, hogy a kommunális hulladék elszállítására kötött szerződés tartalmazza 3 köbméter lom konténeres elszállítását vagy leadását a hulladékudvarba, bónuszként, díjmentesen.

A Pomázon élő hatezer családnak csak töredéke veszi igénybe ezt a lehetőséget, a nagy része ennek a bónusznak nem kerül felhasználásra!  Van tehát több tíz konténernyi szabálytalanul lerakott lom, és több tíz konténernyi lehetőség a díjmentes elszállítására! Az optimális megoldáshoz csak annyi kellene, hogy FOGADJUNK ÖRÖKBE 3 KÖBMÉTER LOMOT!

Gyakorlatban: ha valaki tudja, hogy 2021-ben nem fogja igénybe venni a díjmentes lomtalanítást, a lehetőséget felajánlhatja a Pomáz nevű otthona megtisztítására. Nem kell mást tennie, minthogy az éves befizetett csekk, vagy átutalási igazolás fénymásolatát elküldi a városgondnoknak (schieszl.csaba@pomaz.hu), Ő pedig ennek bemutatásával a következő külterületi lomkupacból három köbméternyit – a lakosok pénzének felhasználása nélkül – lerakhat a szentendrei hulladékudvarban. A város tisztul, és a pénzünket sem „dobjuk a szemétbe”.

Takarékoskodjunk, a szűkös idők új megoldásokat igényelnek!

Nagy István

Környezetvédelmi és Természetvédelmi Bizottság elnöke