Pomázi Polgár 2022. júniusi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. III. negyedév (július-szeptember)

 

Rendhagyó irodalmi est a művelődési ház teraszán

A kultúra szerelmeseit június 17-én, pénteken, este 19 órától a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár előtti teraszon, az Irodalmi kávéház elnevezésű est várja. Ezen az alkalmon Szandra Viola, kortárs költőnő, testverselő, kulturális újságíró, színház- és tánckritikus Használt fényforrások című kötetét ismerhetik meg, közreműködik Trokán Anna, Junior Príma-díjas színésznő és Keönch László Farkas zeneművész.

Szandra Viola költőnő a vele készült beszélgetésünkben elmondta, hogy az estre különböző hangulatú és témájú szövegeket válogattak össze, annak első részében versmeditáció segíti a művészi létmódra, gondolkodásra áthangolni a közönséget.

Milyen jellegű előadásra számíthatnak az érdeklődők?

Használt fényforrások című verseskötetemből választottunk verseket és hoztunk létre belőle egy dramaturgiai ívet, valamint ízelítőt szeretnénk adni megjelenés előtt álló, Psyché Alteregónia című kötetemből is. Nagyon különböző hangulatú és témájú szövegeket válogattunk, a nemzeti összetartozás érzésétől a könnyed tengerparti nyár hangulatán át az istenkereső és pogány rítusokat idéző költeményekig.

A beharangozó szerint versmeditáció segít ráhangolódni a művészi látásmódra. Hogyan kell elképzelni a versmeditációt?

Versek és hanghatások együttesen különböző tudati mélységekre vagy tájakra kalauzolják a hallgatót, például tengerpartra vagy bibliai helyszínekre, ilyenkor akár csukott szemmel hallgatva az előadást is el lehet merülni a hangulatokban, elképzelni a sorok által megidézett jelenségeket. A kalimba hangja vagy a ritmikus dobpergés segíthet elérni egy olyan tudatállapotot, amelyben könnyebb eljutni a szövegek értelméhez vagy rátalálni saját, művészetre és önkifejezésre nyitott énünkre.

 

Szeretnék a fiatalabb korosztályt is megszólítani a művészetükkel, ennek milyen módját választják az előadás során?

Minden versnek, elhangzó szövegnek igyekszünk egy rövid beszélgetéssel megágyazni. Valóban kíváncsiak vagyunk arra, hogy a tizenéves korosztály mit gondol egy-egy témáról. Véleményem szerint a valódi kommunikáció, értő párbeszéd nagyon fontos a fiatalokkal (is), hiszen ez az, ami fontos szerepet játszik egy őszinte, közvetlen légkör létrehozásában. Ezen kívül pedig a zene, a közös éneklés, és néhány kreatív feladat az, ami talán korosztálytól függetlenül is, mindenkinek segíthet abban, hogy feloldódjon az interaktív előadás során.