Ugrás a tartalomhoz

Hőségriadó: hétfő éjfélig a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos

 

az ország egész területére vonatkozóan a II. fokú hőségriasztást 2023. augusztus 25-én (péntek) 00.00 órától kezdődően III. fokúra emelte és 2023. augusztus 28-án (hétfő) 24.00 óráig meghosszabbította.

A katasztrófavédelem figyelmezteti a lakosságot, hogy az ilyen hőség az egészséges szervezetet is megterheli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel szenvedők fokozottan figyeljenek magukra.

Kérik, hogy fogyasszanak minél több folyadékot, lehetőség szerint vizet, a déli órákban pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Fokozottan figyeljünk egymásra! Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe.

Azt ajánlják, aki teheti, menjen légkondicionált helységbe, de ne állítsa a hőmérsékletet 27 foknál hűvösebbre, az ablakot pedig csak éjszakai és hajnali órákban nyissák ki, nappal pedig sötétítéssel védekezzenek. Ha ventilátort használnak, még több folyadékot fogyasszanak, mert a lapátok csak a forró levegőt forgatják, így kiszáríthatnak.

Kérik a lakosságot, néhány percre se hagyják a gyermekeket és a házi kedvenceket a parkoló autókban, ha valaki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében – köztük Pest vármegyében is – tűzgyújtási tilalom van érvényben. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

További híreink

Legyünk takarékosak az ivóvízzel – DMRV Zrt. közleménye

Legyünk takarékosak az ivóvízzel – DMRV Zrt. közleménye

A vízszolgáltató tájékoztatása szerint a továbbiakban sem lehet jelentős csapadékra számítani a DMRV Zrt. szolgáltatási területén, így Pomázon és a környező településeken sem. Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen,...

bővebben