Ugrás a tartalomhoz

Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola

OM: 032407

Címe Pomáz, Beniczky u. 53.

Telefonszáma, fax, e-mail cime:

06-26-325-173, 06-26-326-206

igazgato@nemetsuli.pomaz.hu

1. gazdasagi@nemetsuli.pomaz.hu

2. Webcím: www.nemetsuli.pomaz.hu

3. Az iskola igazgatójának neve: Balog Ilona Katalin

4. Iskolatitkár: Fülöpné Holovits Szilvia

5. Az intézmény alapítványa: Napsugár Alapítvány

Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola

Az intézmény fő profilja a nemzetiségi német nyelvoktatás, negyedik osztálytól második idegen nyelv oktatása, a matematika tehetséggondozás, és a nemzetiségi hagyományok, kultúra ápolása. Családias légkörben, ápolt környezetben kiemelt hangsúlyt helyezünk a magas szintű kommunikatív nyelvoktatásra, a különböző tantárgyakba beépített néptánc és nemzetiségi honismeret oktatására. Kompetenciafejlesztés keretében az egyéni igényeket figyelembe véve a hagyományos és a modern pedagógiai eszközöket ötvözve tanítjuk diákjainkat. A nyelvgyakorlásra nemzetközi projektek során és németországi partnervárosunkkal kialakított levelező- illetve cserediák kapcsolat által nyílik lehetőség.

Az iskola tanulói nagy számmal vesznek részt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által szervezett korosztályonként kiírt német nyelvű

ének-, vers- és prózamondó versenyen, ahol rendszeresen előkelő helyen végeznek a regionális szintű megmérettetéseken, többen az országos döntőbe is eljutnak, néhány tanuló ott is eredményesen szerepel. Az iskola részt vesz a település nemzetiségi hagyományainak megőrzésében, pl. kitelepítési megemlékezés, önálló hagyományőrző programjaik a betakarítási ünnep (Erntedankfest) és a Márton-napi lampionos felvonulás, amin a nemzetiségi óvodások, szülők és érdeklődők is részt vehetnek. 2004 óta a német nyelvben és/vagy a hagyományápolás terén kimagasló eredményeket elért tanulókat a Pomázi Német Nemzetiségi Önkormányzat elismerésben, könyvjutalomban részesíti.

Az intézmény küldetésének érzi a környezet védelmét, a fenntartható fejlődés támogatását és a környezettudatos életszemlélet kialakítását.