Pomázi Polgár 2023. februári száma

Szelektív hulladékgyűjtési naptár - 2023. I. negyedév (január-március)

Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

 

Koronavírus helyzet Pomázon

A K-Monitor által nemrég nyilvánosságra hozott adatok szerint Pomázon 2020. március 4. és 2021. február 14. között 669 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az egyesület tavaly november óta levelezett, hogy az Országos Tisztifőorvostól megkapják a települési szintre lebontott adatokat a koronavírus-fertőzöttek számáról. A listát végül az adatgazda Nemzeti Népegészségügyi Központ küldte meg számukra. A K-Monitor által nyilvánosságra hozott adatbázis itt érhető el.

Pomázon 2020. április 1. és június 18. között működött a Vírushíradó, amiben naponta nyilvánosságra hoztuk az önkormányzathoz hivatalosan beérkezett adatokat a fertőzöttek és karanténban lévők számáról. Eszerint június 18-ig összesen 6 igazolt megbetegedés volt a településünkön. A járvány második hullámának kezdete óta az önkormányzat nem kap hivatalos forrásból tájékoztatást a városban történő megfertőződések számának alakulásáról.

Február eleje óta a pomázi háziorvosok is oltanak, a tőlük kapott információk szerint eleinte hetente praxisonként 6-10 darab oltóanyagot kaptak. Nagyobb mennyiségben két hete érkezett oltóanyag a városba. Többféle vakcinával – Pfizer, AstraZeneca, Moderna és Sinopharm – oltottak eddig.

A beoltottak számának alakulásáról naprakész információk települési szintre lebontva nem érhetőek el, a háziorvosok tájékoztatása szerint annyi elmondható, hogy az eddig Pomázon beoltottak aránya hasonló az országos arányhoz, vagyis nagyjából 10 százaléka a város lakóinak. A Magyarországra érkezett vakcinák típusát és mennyiségét a hivatalos kormányzati honlapon lehet figyelemmel kísérni.

Az oltási kedv Pomázon jónak mondható. Kicsi azoknak a száma, akik visszautasították a felkínált vakcinát, más típusúra várva. Az oltásra regisztráltak adatait hetente frissítik, így pontos adatot nem lehet arról mondani, hogy hány oltásra regisztrált van a városban.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, naponta egyre magasabb a regisztrált fertőzött száma, ma a hivatalos adatok szerint 8312 új megbetegedés van az országban. A koronavírusos megbetegedések alakulásának hivatalos napi adatairól a https://koronavirus.gov.hu honlapon tájékozódhatnak. Oltásra regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra oldalon lehet.

2021.03.11.