Ugrás a tartalomhoz

Hőségriadóval kapcsolatos tudnivalók

 Általános tudnivalók

hőségriadóval kapcsolatosan

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális figyelmeztető előrejelzéséről

www.met.hu oldalon tájékozódhat.

Kánikulai napokon a déli és a kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is. Alkalmazzon mentolos törlőkendőt arcának, karjainak felfrissítésére. Lehetőleg éjjel szellőztessenek! Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást. Sose hagyjon gyermeket, állatot (pl. kutyát ) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban. Ne hagyjon az autóban napsütésnek kitett hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

Korlátozza a szabad levegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig). Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezete lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.

Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást, csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett.

A hosszú hajjal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem  fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.

Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsből készültet válassza. Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

A hőségriadóval kapcsolatos további fontos információkat a letöltések címszó alatt találják.

Letöltések