Utcaavatás a volt Operaház igazgató egykori otthonában

Radnai Miklósról neveztek el utcát Pomázon, aki 1925-től tíz éven át volt az Operaház főigazgatója. Tevékenysége alatt ünnepelte az intézmény fennállásának 50. évfordulóját, amely alkalomból nagyszabású ünnepségsorozatot szervezett. Számos ismert külföldi operát tűztek ez idő alatt műsorra, és igazgatása alatt több magyar zeneszerző műve is színpadra került. Ezek közül kiemelkedik a két Kodály-ősbemutató, a Háry János és a Székely fonó, valamint Bartók Béla A fából faragott királyfi című műve.

Neve zeneszerzőként is ismert, 2018-ban posztumusz a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjának választották.

 

Az ünnepélyes utcaavatáson Leidinger István polgármester mondott köszöntőt, aki az egykori Operaház igazgató Pomázhoz fűződő kapcsolatáról beszélt. Radnai Miklós élete utolsó éveiben településünkön lakott, és számos ismert barátja volt otthonuk vendége ebben az időszakban.

Dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elődje munkásságát méltatta beszédében.

Az utcaavatón két híres magyar operából csendültek fel áriák. Szegedi Csaba, az Operaház magánénekese Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám, és Kodály Zoltán Háry János című művéből a Felszántom a császár udvarát áriákat adta elő.

Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták a Radnai villa falán elhelyezett emléktáblát, majd elhelyezték az új utcanévtáblát.

További híreink