Sportegyesületek

A58 Postagalamb Sportegyesület (Szerb u. 4.), A30 Postagalamb Sportegyesület (Dobogókői u. 18.) – A postagalambsportnak több évtizedes hagyományai vannak településünkön. Művelői rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi röptetéseken, illetve minden évben rendeznek egymás közötti díjazott versenyeket is. A sportág művelői Pomázon két egyesületbe szerveződve végzik sporttevékenységüket. Az egyesületek vezetői Petromárkó Zsigmond, illetve Ifj. Puss József.

Pomázi Horgászegyesület (www.pomazhe.hu) (2013 Pomáz, Kossuth Lajos utca 23-25.) – Az egyesület vezetője: Rédei Imre


Pilisi Siklórepülő Egyesület (Iskola u. 3.) – Vezetője Nagy László.Pomázi Városi ICO Sport Egyesület (Sport u. 10.) – Az egyesület jogelőde, a Községi Sportkör (KSK) 1912-ben alakult meg, helyet adva a labdarúgás szervezett, versenyszerű művelésének. Később egyéb sportok is bekerültek a szakosztályok közé (jégkorong, autósport, női kosárlabda), de meghatározó napjainkig a labdarúgás maradt. Jellemző volt a távolabbi és a közeli múltban is, hogy dinasztiák adták egymásnak a stafétát. A falu határain túl is híresek voltak a Rab testvérek, a Ribi fivérek (Ribi Lajos nevét viseli a rendszeresen megrendezésre kerülő ifjúsági tehetségkutató torna), valamint a Szabó család. Szabó Sándor (nevét emléktábla őrzi a sportkör épületének falán) a csapat neves játékosa Debrecenbe kerülve első osztályú labdarúgóvá vált. Pomázra visszatérve haláláig támogatta tudásával, emberségével az egyesület munkáját. A hatvanas évek voltak a Sportkör életében a legsikeresebbek. A Sportkör és az iskola között Bukovics Béla testnevelő tanár személye volt az összekötő, aki igazságos szigorával nevelte a fiatalokat a sport szeretetére. Kezei közül neves és sikeres sportolók kerültek ki. Az 1968-as bajnokcsapatból Egervári Sándor, aki a Honvéd, a Szeged, az MTK NB I-es csapatokban játszott és válogatott is volt, napjainkban az ország egyik legsikeresebb labdarúgóedzője, továbbá Pintér Sándor a Honvéd sokszoros válogatott játékosa, aki az elsők között jutott el az európai professzionális labdarúgás egyik fellegvárába Belgiumba. Ma is közöttünk élő példaképei az ifjúságnak Pomázon, és szűkebb, de a tágabb határainkon kívül is.


Többen a tehetségek közül nem a profi labdarúgást választották élethivatásul, de a hétköznapok, a gazdasági és társadalmi élet megpróbáltatásai során is helytálltak, sőt kimagasló eredményeket értek el. Közülük is kiemelésre méltó Leidinger Gyula, aki aktív sport pályafutás után sportvezetőként, hosszú ideig az egyesület elnökeként tevékenykedett. Sportolói és sportvezetői eredményes és példamutató munkájáért a közelmúltban Pomázért kitüntetésben részesült. 1978-ban jött létre a jégkorong szakosztály, amely 15 alkalommal nyerte el az OB II. osztályú bajnoki címet. Egyre inkább szükségessé vált a működés érdekében támogatók, szponzorok bevonása a finanszírozásba. Kiemelkedett a támogatók közül a helyi Írószer Szövetkezet, későbbi nevén ICO RT., amely napjainkig támogatja az Egyesületet. Az egyesület elismerve a jelentős és folyamatos támogatást 1992 óta Pomáz Községi ICO Sportegyesület néven szerepel, a várossá válás után pedig a fenti néven működik. Az egyesület elnöke Mészáros Gyula.