Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.04.02

Négy koronavírusos Pomázon, elmarad a zöldhulladék elszállítás 

 Tegnap indult el a vírushíradónk, melyben igyekszünk minden nap összefoglalni az előző napi történéseket, amelyek közvetve vagy közvetlenül kihatással vannak a pomáziakra. A híradót a pomaz.hu-n olvashatják el, a Koronavírus fülre kattintva, bal oldalon. 

 Jöjjenek a tények, azaz hány megbetegedett és karanténban lévő van jelenleg a városban: 

 2020.04.01. 20 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 4 fő   ( 2 fő otthonában, enyhe tünetekkel, 2 fő kórházban )

-  Hatósági karantén otthonában 14 fő (6 fő megerősített, hivatali kapun, 6 fő házi- illetve gyermekorvostól, 2 fő -  családtól kapott információ)

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött  0 fő.

Mint ahogy tegnap írtuk, sok varrott maszkot vásárolt illetve kapott az önkormányzat helyi készítőktől. Ezeket két kis boltban már átadtuk,a többit szombaton kezdjük kiosztani a lakosság részére - időpontot, helyszínt holnap írjuk meg. A maszkok mellé ismertető leírás is készült, a helyes alkalmazásról és fertőtlenítésről. Köszönjük az önkéntes adományokat, a segítő cselekvést! Várjuk továbbra is a felajánlásokat magánszemélyektől, cégektől szervezetektől.

Elmarad a zöldhulladék elszállítása

Fontos információ, hogy a zöldhulladék szállítása elmarad. A Vsz Rt. a lakossági hulladékszállítás biztonságának érdekében tartalékolja erőforrásait.Tavaly áprilisban a szolgáltató mintegy 69 tonna zöldhulladékot szállított el a háztartásokból. A CS2-es körzet lakóitól ma kellett volna elszállítania, de a vírus ebben is fennakadásokat okozott. Az összes körzet lakóit megkérjük, hogy ne tegyék még ki a zöldhulladékot. Az önkormányzat saját hatáskörében dolgozik a megoldáson, igyekszünk minél előbb megoldást találni. Figyeljék ezzel kapcsolatos híreinket!  A szelektív hulladék begyűjtése folyamatos, abban fennakadás nincs. 

9-12 között is maradjon otthon aki megteheti

A Szociális Szolgáltató Központ tájékoztatása szerint az új szabályozással egy időben csökkent azok száma, akik házhoz menő segítséget vesznek ígénybe. Vélhetően ez azzal van összefüggésben, hogy sok idős ember úgy értelmezi az új szabályozást, hogy 9-12 között nincs veszélye elmenni a boltba, postára, patikába. Sajnos ez nincs így, ezért kérjük, hogy aki teheti, maradjon otthon. Önkénteseink boldogan segítenek, elintézik a bevásárlást, a patikát vagy a postai csekk feladását is. Amennyiben segítségre van szüksége, vagy ismer olyat, akinek igen, kérjük hívja a 26/325-123 telefonszámot. Információink szerint az új rendelet nagy terhet ró a kereskedelmi dolgozókra és a posta dolgozóira, mert míg délelőtt kevesen vannak a boltokban, addig délután és az esti órákban nagyon sokan igyekeznek elintézni a napi feladataikat. 

Megyei adatok böngészhetőek

Elindult a hivatalos koronavírus tájékoztató portálon a megyei adatok napi szintű jelentése. Ez alapján a mai napon Pest megyében 122 fertőzöttet tartanak nyilván, jelenleg összesen 585 főt tartanak nyitva betegként. Vigyázat, ez a szám rendkívül alacsony, de csak azt mutatja, hogy a teszteltek közül hány beteg van, a nem diagnosztizált fertőzöttek száma, vagy a tünetmentes vírushordozóké ennél magasabb lehet. 

Álláskeresők- munkavállalók

Jó hír, hogy a városban a Közösen a Városunkért Egyesület igyekszik összekötni a munkájukat elvesztőket és a munkaadókat. Egy főnek sikerült ideiglenesen munkát biztosítania az önkormányzatnak. Amennyiben felesleges kapacitása van, vagy éppen szüksége van új munkavállalóra,kérjük keresse  Elek Icut az alábbi címen: elek.icu@gmail.com.

Sokat kell várni a mentőre

Bár az Országos Mentőszolgálat dolgozói mindent megtesznek, tapasztalatunk szerint akár 48 óra is eltelhet, míg valakit sikerül kórházba szállítani. Természetesen ez csak azokra az esetekre igaz, amikor nincsen súlyos, életveszélyes probléma. Ezért kérjük, legyen türelemmel, de ha állapotuk rosszabbodik, azonnal jelezzék a mentőszolgálatnak. 

Pomáz igyekszik megbecsülni az egészségügyi dolgozóit

Ezért a jelenleg zárt Teleki Wattay kastélyt megnyitják számukra amennyiben igényt tartanak rá. Ezt eddig senki nem jelezte, hogy igényt tartana rá, de amint valaki szükségét érzi, számára azonnal biztosítjuk a megfelelő feltételeket. 

A helyi védelmi bizottság elnöke, Leidinger István március 31-vel újabb intézkedéseket hozott. 

 • Ezért a Védőnői szolgálatnál a családlátogatás szünetel, a lehető legtöbb gondozottat távkonzultáció keretén belül kell ellátni. Ha mégis szükséges lenne a személyes találkozó, arra a védőnői tanácsadóban lesz lehetőség, előre egyeztetett időpontban. A szűrővizsgálatok is halasztódnak. 

 • A döntés értelmében a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak nagy része home officeban, azaz otthonról fog dolgozni. 

 • A hirdetési újságok, szórólapok – kivéve a járványügyi érdekből az önkormányzat által kiadott közlemények - nem terjeszthetőek. 

 • Pomáz Város Helyi Védelmi Bizottsága szervezetén belül Járványügyi Információs és Kiértékelő Csoport jött létre, melynek vezetője Dr Siklódi Csilla képviselő.

 •  Pomáz Város Helyi Védelmi Bizottságának Járványügyi információs és kiértékelő csoportjának napi jelentése a város honlapján lesz elérhető.

 • A Szociális Szolgáltatási Központ, valamint a Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde vezetője  fogja megszervezi a szociális étkeztetést, illetve a szülői-hozzátartozói felügyelet nélkül maradó gyerekek felügyeletére, ellátására javaslatot dolgoznak ki. 

Hogyan készüljünk fel az otthon maradásra?

A vírus velünk vándorol, ha mi nem megyünk sehova, a vírus is megáll. Nem tud terjedni. A siker érdekében mindannyiunknak változtatni kell szokásainkon. Otthon kell maradnunk! Ezzel életeket mentünk meg.

 • Felesleges az áruhalmozás, ha mindenki a szükségleteinek megfelelően vásárol, nem lesz semmiből hiány. Heti egy bevásárlással megszervezhető az élet.

 • Növelheted a biztonságot, figyelj a higiéniára. Moss jól kezet szappannal. Tüsszenteni, köhögni papírzsebkendőbe, könyökhajlatba kell. Tarts megfelelő távolságot! Ha beteg vagy, kérj segítséget!

 • Ha orvosi ellátásra szorulsz, először hívd fel a háziorvost, vagy az ügyeletet (Pomázon 26/ 326-211 hétköznap 17-07 óra között, hétvégén és ünnepnapon 24 órában van folyamatos ügyelet.)!

 • Figyelj másokra is! Gondold végig, melyik rokonodnak, barátodnak, ismerősödnek lehet szüksége segítségre! Kik azok, akiknek gyengébb az immunrendszere, 70+ évesek,karanténban vannak, vagy nincsenek jól, és segítségre szorulnak?

 • Maradj távol! Ne kerülj fizikai kapcsolatba olyanokkal, akikkel nem egy háztartásban élsz!

 • Legyél tájékozott, figyeld a helyzet alakulását, kövesd az intézkedéseket!

 • Maradj mentálisan is egészséges! Ne engedd, hogy a fizikai távolság miatt megszakadjanak a kapcsolataid! Ha stresszesnek, idegesnek érzed magad, kérj segítséget!

 • Maradj jó kondícióban! Végezz testedzést napi rendszerességgel, menj friss levegőre, amikor teheted, azonban csak egyedül, vagy a veled együtt élőkkel!

Mindig csak az ellenőrzött, hivatalos oldalakról tájékozódj! Pomáz Város Önkormányzatának Helyi Védelmi Bizottsága a város honlapján és Facebook oldalán naponta teszi közzé a legfrissebb adatokat.

Gondolj arra, az egyéni döntések következményei mindannyiunkra hatnak! A szabályok betartásával életeket menthetünk meg!