Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.04.04

Maszkot mindenkinek a közterületeken!

 Jó reggelt mindenkinek, ma is napos időre ébredtünk, a nappali hőmérséklet 16 fok körül alakul, ennek megfelelően aki teheti menjen ki a kertbe egy kis napsütést és D-vitamint begyűjteni. Tudja, ha kérdése, kérése van, írjon nekünk a virusinfo@pomaz.hu -ra.

 Így állunk Pomázon most a betegséget tekintve: (2020.04.03. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése)

 COVID-19 pozitív 4 fő   ( 2 fő otthonában , enyhe tünetekkel, 2 fő kórházban )

  •  Hatósági karantén otthonában 10 fő (3 fő megerősített, hivatali kapun, 7 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ) 

  • Hatósági karantén megszüntetett friss adat  5 fő

  • Gyógyult COVID-19 fertőzött  0 fő.

Maszkok kiosztása

Aki szeretne többször használatos maszkhoz jutni, az keresse itt. Pomázon önkéntesek segítségével osztják szét 9-13 óra között. Kiss László képviselő még 160 darabot szerzett be, ezek osztása is meg fog történni. További maszkok beszerzése van folyamatban,akinek ma nem jut, legközelebb próbálkozzon. Figyeljék híreinket, időben tájékoztatni fogunk! Frissítés: A hír megjelenéséig a maszkok elfogytak.

Az Átmeneti Gondozóházban minden rendben 

A Szociális Szolgálató központ tájékoztatása szerint minden reggel és este hőmérőzik az ellátottakat. Jelenleg nincs lázas vagy influenza jeleket mutató ellátott.

Segítség bevásárláshoz

Továbbra is kérjük az idős pomáziakat, hogy annak ellenére, hogy a rendelet lehetőséget ad a boltba menésre, inkább kérjenek segítséget. Önkéntesek teljesen ingyenesen viszik házhoz a rendeléseket. Önnek nincs más dolga, mint tárcsázni a 26/325-123 telefonszámot. 

 Tüzes hírek

Szerencsére 2020. április 3-án, pénteken nem volt riasztása a tűzoltóságnak. Egy tűzoltó édesapjánál korábban felmerült a koronavírus gyanúja, a mentősök péntek délutáni órákban levették a mintát, hétfőre ígérték az eredményt. Az édesapa jól van, elmondás alapján tünetmentes.  A tűzoltóság állományán belül megbetegedésről, családjukon belüli megbetegedésről nem tudok. 

 

Külföldi számokkal csak óvatosan! 

Ismét próbálkoznak a külföldi számmal hívó csalók. A legfontosabb, hogy véletlenül se hívja vissza és ne vegye fel. A második lépésként hívja a Rendőrséget vagy a Polgárőrséget, illetve a szolgáltatóját. Ez azért fontos, mert ha le is tiltja ezeket a számokat, tehát önt nem fogják tudni hívni, másokat még hívhatnak - ha viszont jelenti, akkor segíti ennek a bűnözési formának a felszámolását!

A házalás tilos Pomázon! 

Hatékony, vírus elleni gyógyfüveket kínálnak csalók. Sajnos ilyen gyógynövények nincsenek, így kérjük, ne vásároljanak senkitől ilyesmit. Különösen annak fényében, hogy jelenleg Pomázon rendelet tiltja a házaló tevékenységet. Ha ilyennel találkozik, kérjük jelezze a +36 30/621 4110.számon! 

Csalók próbálnak adatokat gyűjteni az interneten

Ha ön értesítést kap arról, hogy vírussal fertőzött emberrel érintkezett, és arra kérik töltsön ki űrlapot, semmiképpen ne tegye ezt. A bankszámlaszámát és az adatait szeretnék megtudni. A hatóságok interneten nem kérnek adatokat. Kérjük, hogy csak megbízható, magát igazolvánnyal igazolni tudó HATÓSÁGI SZEMÉLLYEL álljon szóba!

A polgárőrök is dolgoznak 

Jelenleg a városban posztos polgárőr szolgálat működik, tapasztalatuk szerint főleg a kisebb boltokban, pékségekben a Kormányrendelet betartását nehezen viseli a lakosság, több esetben agresszíven lépnek fel, nem tartják be az "időkorlátokra" vonatkozó rendeletet. Egy esetben már a rendőrségi intézkedés lehetőségét kellett meggyőzésként felhasználni, a Spar üzletlánc vezetője is jelezte, hogy többen figyelmen kívül hagyták a rendeletet. Kérjük, hogy önök és az idősek védelme érdekében tartsák be a szabályokat, tehát 9-12 között csak a 65. életévüket betöltött személyek tartózkodhatnak az élelmiszerboltokban. Legyünk türelmesek, belátóak!

 

Mit tegyünk a textilből készült, többször használatos maszkokkal? 

Kérjük, hogy első használat előtt a maszkot mossák, vasalják ki!

Kinek kell maszkot viselni?

Mindenkinek! Senkiről nem állíthatjuk biztonsággal, hogy nem fertőződött meg a vírussal. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a lakosság kb. 80%-a akár tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészeli ezt a vírusfertőzöttséget. Ezért akaratunkon kívül bárkit megfertőzhetünk, ha a szabályokat nem tartjuk be.

Miért kell maszkot viselni?

A COVID-19 vírus cseppfertőzéssel terjed és a száj, szem, orr nyálkahártyáján megtapadva betegíti meg a megfertőzött személyt. Beszéd közben is, de köhögéskor, prüszköléskor változó mennyiségű páracsepp, nyálcsepp hagyja el a légutainkat. Ezeken a cseppecskéken „utazik” a vírus, amelyek 20 cm - 1 méteres körben a levegőben repülnek, majd lehullanak a földre. Ezen a körön belül a vírussal „kibélelt” cseppek a mi arcunkra, kezünkre, hajunkra kerülhetnek. Amennyiben tartjuk a kb. 2 méter távolságot egymástól, akkor a fertőzés és fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető. Vannak olyan szituációk az utcán, boltban stb., ahol akár rövid időre is, de ez a javasolt 2 méter nem tartható. Ilyen esetben, ha az orrunk és szánk előtt maszkot viselünk - bármilyet is-, a maszk külső részén ezek a részecskék megtapadnak, kisebb az esély, hogy a nyálkahártyánkra kerüljenek.

Hogyan kell a maszkot viselni?

A textil maszk viselésénél mindig figyeljünk arra, hogy az orrunkat és a szánkat is jól eltakarja. A maszkot viselés közben ne húzzuk le, ne érintsük meg, hiszen a fizikai védelem a feladata és elképzelhető, hogy már szennyeződött. A maszk levétele mindig a rögzítésnél (szalag, gumi) kezdődjön. A levétel után a mosásig külön tárolandó.

Hogyan kell a maszkot fertőtleníteni?

Mossuk, vasaljuk naponta és az első használat előtt is! Még nincs pontos információnk, hogy bizonyos anyagokon megtelepedve mennyi ideig marad a vírus fertőzőképes, de azt tudjuk, hogy a hőkezelést rosszul tűri ezért 60°C hőmérsékletű vízben történő mosással, majd vasalással elpusztítható. A legbiztonságosabb, ha nem megyünk ki az otthonunkból vagy a lehető legritkábban!