Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.04.09

Zöld- vagy Nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör fontos része, a katolikus liturgiában komoly szerepet tölt be. Ezen a napon az utolsó vacsorára és Krisztus elfogására emlékezünk. A papok pedig ezen a napon erősítik meg a fogadalmukat. Jézus ezen a napon hívta össze a tanítványokat, és együtt fogyasztották el az utolsó vacsorát. Ennek emlékére, a mise végén elnémul az orgona, és a harangok elhallgatnak, „Rómába mennek” és csak Nagyszombaton szólalnak meg újra. Az oltárok is elvesztik szokásos fényüket, a díszeket elviszik, és mindössze egy gyertyát hagynak rajta. 

Azoknak akiknek kevésbé fontos az ünnep szakrális része, jó tudni, ezen a napon sok-sok zöldet kell enni. Ennek eredetére több magyarázat is van, a XIII. században használt zöld miseruhától, a természet éledéséig. Az biztos, hogy régen a tüzek kialudtak, és egészen a feltámadásig csak hideg, böjtös ételeket ettek. Ha tehát teheti, egyen salátát, rukkolát, spenótot, csírákat, vagy éppen medvehagymát, mert a szervezete örülni fog. Ha kérdésük, kérésük van, írjanak nekünk a virusinfo@pomaz.hu-ra.

Járványügyben a helyzet változatlan, a tegnapi számok az irányadóak. 2020.04.08. 22 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk alapján. 

-  COVID-19 pozitív 5 fő ( 2 fő otthonában, enyhe tünetekkel, 3 fő kórházban )

-  Hatósági karantén otthonában 7 fő (4 fő megerősített, Hivatali Kapun, 3 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ) 

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött  0 fő.

Teniszpálya továbbra is működik

A polgárőrség lakossági bejelentésre ellenőrizte a teniszpálya működését, de csak az éppen pályán levő játékosokat találták ott, sem csoportosulás, sem bulizás nem volt. A sportolás megengedett, a szabályokat is betartották, a teniszpálya továbbra is működik.

Nem csak kérnek, adnak is 

Nő a nyomás a Szociális Szolgáltató Központon. A Család és Gyermekjóléti Szolgálat mindkét telefonszámán egész nap folyamatosan hívják őket, tárgyi adományokat, ellátást  kérve. Öröm az ürömben, hogy vannak, akik azt kérdezik, mivel tudnák támogatni a rászorulókat. A Családsegítő munkatársaira sok feladat hárul, sokan kerülnek, kerültek krízishelyzetbe. A lakhatási gondoktól kezdve az öngyilkosságra hajlamos fiatalig, az otthoni bántalmazott pszichiátriai betegtől, a kábítószer fogyasztó gyermekkorú számos ügyben kell intézkedni, és megtalálni ebben a nehéz helyzetben a megoldást.

Élelmiszer a Vöröskereszttől

A Vöröskereszt Utcai Gondozó Szolgálat a tervek szerint tartós élelmiszert  fog küldetni. Ha ez megvalósul, Pomázon 50-60 család fog élelmiszerhez jutni a közeli jövőben.

A városnak is szüksége lenne pénzre

A gépjárműadó 40 százaléka maradt eddig a települések kezében, ezt most elvonta a kormány, ami 62 millió forintos lyukat üt az önkormányzat költségvetésében. Amennyiben úgy érzi, tudná támogatni a várost, elkülönített számlára utalhat. Számlaszámot a város honlapján fogják nyilvánosságra hozni, akkor mi is továbbítjuk.

Speciális maszkok érkeztek

Hardi Péter alpolgármester tájékoztatása alapján jó hír, hogy speciális maszkok érkeztek az orvosok számára. Az eszközök értéke 6,3 millió forint. A védekezésre költött önkormányzati kiadások már 10 millió forint fölött járnak.

A tűzoltók tegnap sem tétlenkedtek

Pilisszántóra kellett vonulni, egy családi ház kéményében a korom gyulladt be. A kazánhelység füsttel telítődött. A kéményben izzó kormot kipucolták, de a kémény használhatatlanná vált. Személyi sérülés nem történt.