Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.04.12

Húsvét vasárnapja

Napi jelentés

-  COVID-19 pozitív 5 fő   igazolt

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában, 3 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 9 fő (6 fő megerősített, Hivatali Kapun, 3 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ)

- Hatósági karantén megszüntetett 0 fő

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 1 fő.

Ismét maszkosztás volt

Második alkalommal szervezett maszkosztást az önkormányzat a pomáziak számára. Az előző osztáshoz hasonlóan a mostani is sikeres volt. Közel 1000 mosható, többször használható maszkot osztottak szét az önkéntesek a város forgalmas pontjain. A jövő héten újabb maszkosztás várható.

Maradj otthon húsvétkor

Annak érdekében, hogy a jó idő se csábítson tömegeket a népszerű kiránduló helyekre, vagy a kirándulók által kedvelt városok utcáira, tereire, számos település döntött úgy, hogy a húsvéti ünnepek idejére lezárja kapuit a nem helybeliek előtt. Így tett Pomáz mellett a szomszédos városok, Szentendre, Budakalász, Csobánka, és hasonlóan jártak el a környékbeli települések is: Pilisszentkereszt és Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilisszentlászló, Leányfalu, Tahitótfalu, Visegrád, Vác, Dömös, Dunabogdány, Surány, Kisoroszi, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Esztergom.

 

Pomázi korlátozások

 

Életbe léptek a húsvéti ünnep idejére szóló szigorúbb korlátozások.

Pomáz legnépszerűbb kirándulóhelyei zárva lesznek a kirándulók előtt:

– Szurdok

– Kiskovácsi és Holdvilág-árok

– Csikóváralja

– Pankos-tető

– Majdánpola, Oszoly, Dolina

– Klisza, Kőhegy

– Jóbarátok útja, Gyopár-forrás.

 

A városban az ünnepek alatt csak a pomáziak vagy azok közvetlen rokonsága tartózkodhat, valamint azok, akik munkát végeznek, szolgálatot teljesítenek a településen.

A pomáziak kizárólag akkor hagyják el az otthonaikat, ha az elengedhetetlen. Ilyen esetek lehetnek:

– munkavégzés – mezőgazdasági is – , és a nem lakóhelyen lévő állatokat ellátása.

– a nélkülözhetetlen fogyasztási cikkek (élelmiszer, tisztálkodó szerek, tisztítószerek), gyógyszer beszerzése.

- vasárnap és hétfőn nem nyithatnak ki az élelmiszerüzletek, dohányboltok, drogériák, gyógyszertárak.

- a benzinkutak, a bankautomaták egyéb időszakban is felkereshetők.

- a zöldségesekre, péküzletekre, virágosokra nem vonatkozik a zárva tartás. Amennyiben úgy döntenek, hogy kinyitnak, akkor vegyék nagyon 

komolyan a távolságtartást és a védőfelszerelés ­ –maszk, kesztyű – használatát.

– fodrász és egyéb szépészeti szolgáltató nem nyithatnak ki.

– aki gyerekek csoportos felügyeletét kívánja igénybe venni, az is kiléphet az utcára, de 8 személynél több ez esetben sem lehet együtt. Ezek közül 4 gyerekre eshet egy felnőtt kísérő. A szülői jogok gyakorlása céljából is ki lehet lépni az utcára.

– az egyéni sporttevékenység. Fontos hangsúly van az EGYÉNI kifejezésen. A kondiparkok sem vehetők igénybe. A gyalogos közlekedés is egyénileg, legfeljebb szűk családi körben történhet.

– kutyát lehet sétáltatni.

Kérjük, hogy csak halaszthatatlanul fontos ügyben hagyják el az otthonaikat.

 

Segítségnyújtás a 70 év felettieknek

Azoknak a 70 év felettieknek, akiknek nem áll rendelkezésre rokoni, baráti segítség, a város segítséget nyújt a bevásárlásban és a gyógyszerek beszerzésében. A tűzoltóság telefonszámát (26/325-123) hívják ez ügyben, ahonnan a kérés eljut az önkéntes segítőkhöz.

 

Intézkedett a polgárőrség

Az ünnep idejére lezárt kirándulóhelyeknél intézkedett a polgárőrség április 11-én. Beszámolójuk szerint, kiérkezésükkor több gépkocsi is parkolt a helyszínen, ezek tulajdonosai már nem voltak ott, így nem tudták őket felszólítani a helyi rendelet betartására. Több gyalogos turistával is találkoztak, akik a polgárőrök felhívásának eleget téve távoztak. Ellenállást nem tanúsítottak.

 

A városőrök az ellenőriztek

 Az ünnep idejére lezárt népszerű kirándulóhelyeknél ellenőriztek a városőrök is, a Holdvilág-ároknál, a Csikóvár parkolójánál, a Vróczi út végénél (a Kőhegy felé). Találkoztak kirándulókkal, akiket figyelmeztettek a korlátozások megszegésére. A figyelmeztetés után a kirándulók elhagyták a lezárt területeket.

Három alkalommal, visszatérően ellenőriztek Csobánkán, a Fő téren és a focipálya mellett lévő dohányboltnál. Itt is az ünnep idején hatályos korlátozások betartását ellenőrizték.

 

Bozóttűz a Susnyár dűlőben

Egy riasztása volt tegnap a tűzoltóságnak, a Susnyár dűlőben égett a fű, aljnövényzet és hat körbála. A tüzet sikeresen eloltották. További jó hír, hogy sem az állományukban, sem a családjuk körében megbetegedésről nincs hír.

Az idősek egészségesek

A Szociális Szolgálató Központ tájékoztatása szerint az intézményükben minden rendben van. Beszereztek ők is FFP2-es maszkokat, így abból az önkormányzat által vásároltakkal együtt van számukra elég. Ami kevés, az a kesztyű és a védőruha. Kesztyűből havonta 6-7 doboz fogy, ha most hetente kapnak egy dobozzal a központi keretből, a saját tartalékaikkal el tudják látni a feladatot.

 

Kerékpárosok sem

Szentendrén a kerékpárosokra is kiterjesztették a korlátozást. A városba vezető kerékpárút északi és déli pontjánál igazoltatások lesznek. Csak a szentendrei lakcímkártyával rendelkezők használhatják a Duna-parti kerékpárutat az ünnepek alatt. A nem szentendrei kerékpárosokat a 11-es útra terelik.