Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.04.15

Meggyógyult még egy pomázi koronavírusos

Csodás hír, hogy az igazolt pomázi koronavírusos betegek közül újabb személy gyógyultan térhetett haza a kórházból. További jó hír, hogy két pomázinak megszűnt a hatósági karanténja.

A pomázi adatok jelenleg a következők:

-  COVID-19 pozitív 5 fő  igazolt

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában, 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 8 fő (4 fő megerősített, Hivatali Kapun, 4 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ)

Az orvosi közlések között új adat egy 3 éves kisgyermek hatósági karanténja, aki COVID fertőzöttel érintkezett, de a fertőzöttről nincs hivatalos  visszajelzés.

- Hatósági karantén megszüntetett 2 fő

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 2 fő.

 

 4000 maszk érkezett

1,8 millió forint értékben további 4000 mosható, többször használható maszk érkezett meg tegnap az önkormányzatra. A korábbi két alkalomhoz hasonlóan ezeket is térítésmentesen osztják majd szét a lakosság körében. Az osztás helyéről, idejéről a továbbiakban hírt adunk.

 

Hetente kapnak védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók

Minden hét elején - az ünnepet követően tegnap - adja át a Pandémiás csoport vezetője a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak az önkormányzat által vásárolt  személyi védőfelszereléseket.

Az önkormányzat több mint 10 millió forintért vásárolt 5000 db orvosi maszkot, sebészeti kesztyűket, védőruhát, arcvédő plexi maszkokat, hogy a dolgozók biztonságos körülmények között végezhessék munkájukat.

 

A polgárok befizetését várjuk a Szolidaritási Alap számlájára

Az önkormányzat elkülönített számlát nyitott azokra a befizetésekre, amelyből a járványhelyzet be nem tervezett költségeihez kérjük a lakosság hozzájárulását.

A KH Bank Zrt-nél Pomáz Város Önkormányzata Szolidaritási Alap számlaszáma: 10403057-50485456-57481565

A 2,8 milliárd forintos költségvetésünkben - amelynek 90 %-a a bérek kifizetésére, intézmények fenntartására van elkülönítve - igen nagy rést ütött a 62 millió forintos állami elvonás, és a járványhelyzet miatt szükséges kiadások. Összehasonlításként, a kátyúzásra, útépítésre éves szinten 55 millió forint volt tervezve, a közvilágítás 48 millió forintba kerül.

 

A pomázi Átmeneti Gondozóház felkészülten várja az ellenőrzést

 Az országos tisztifőorvos elrendelte az idősotthonok országos szintű ellenőrzését. A Szociális Szolgáltató Központ tájékoztatása szerint az intézményükben minden rendben van, a bentlakók mindegyike jól érzi magát, a dolgozók lelkiismeretesen és szakszerűen végzik a munkájukat. Az önkormányzattól és a központi keretből kapott maszkokkal, kesztyűkkel teljesíteni tudják a szigorú előírásokat.

 

Sokan keresik a családsegítő szolgálatot

Számos segítséget nyújtottak az elmúlt napokban az SZSZK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai az őket megkeresőknek, telefonon tartják a kapcsolatot a bezártság miatt szenvedőknek, vagy például egyedülálló, mozgáskorlátozott asszonynak a napi teendők megszervezésében. Raktárukból adományokkal látják el a nehéz anyagi helyzetbe került családokat.

 

Továbbra is van ételosztás a rászorulóknak

Szerda délután 17 órakor az Agapé Gyülekezet oszt élelmiszert, amelyre bárki eljöhet, aki rászorulónak érzi magát. Az osztás jelenleg a Városháza parkolójában történik. Kedd és szerda este az Élelmiszerbank jóvoltából, a budakalászi METRO áruházból érkező adományok szétosztása történik, szintén a Városháza parkolójában. Az élelmiszerosztáson azok vehetnek részt, akik szerepelnek az SZSZK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat által összeállított listán. A listára az kerülhet, aki ezt személyesen kéri. Ezt követően az intézmény munkatársai ellenőrzik az adatokat. A rászorultság tekintetében az öregségi nyugdíj minimumot veszik figyelembe, vagyis annak kb. kétszeresét. Eszerint, ha egy családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a 60 ezer forintot, akkor rászorulónak ítélik. Az élelmiszerosztásra az SZSZK Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál jelentkezhetnek.

Mindemellett folyamatban van a melegétel osztás szervezése is. Ha kialakult ennek rendszere, akkor hírt adunk róla.

 

Kisebb csoportosulásokat oszlattak fel a polgárőrök

 Főleg fiatalokból álló kisebb csoport tagjainak a figyelmét hívta fel a polgárőrség tegnap a járványveszély miatt életbe lépett kormányrendelet és helyi rendeletek betartására. A csoport tagjai eleget tettek a felszólításnak.

  

Mindenki egészséges a tűzoltóknál

Riasztásuk kedden nem volt. Állományukban mindenki egészséges, ahogy családjuk körében is.

 

Munkába állt az új jegyző

Tegnap megkezdte munkáját Pomáz új jegyzője, dr. Balogh Pál. A járványhelyzet miatt kialakult különösen fontos időszakban kellett átvennie a hivatalát, munkájához sok sikert kívánunk.

 

Gyűjtés az állatmenhelynek

Tegnap kezdődött és április 28-ig tart a jótékonysági gyűjtés a pomázi menhely javára, amelyet az önkormányzat szervezett. Aki fel tud ajánlani tárgyi adományokat – pl. tápot, konzervet, fertőtlenítő szereket, törölközőt, takarót, lapátot, lábast – azt kérik, hogy előzetes egyeztetés után juttassa el a menhelyre. Cím: Pod Jaszenovo dűlő, hrsz. 10119. E-mail cím: ave.pomaz@freemail.hu. Telefon: (30) 496-4122. Dr. Tóth Ibolya aljegyzőt is lehet keresni az adományok átadásával, e-mail: aljegyzo@pomaz.hu, telefon: (26) 814-373.

A tárgyi adományok mellett pénzadományt is lehet felajánlani a menhely számára. Bankszámlaszám: 11705008-20441069, feltüntetendő név: Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület.

 

Holnap éjfélig még ingyen kutatható

Hamarosan itt van a szakdolgozatok leadási határideje, ehhez nagy segítség az otthonról is elérhető, ingyenessé tett adatbázisok. Ugyanakkor helytörténeti kutatásokhoz, tudományos érdeklődésből is nagyszerű, de tévénézés helyett is hasznos időtöltés lehet. Ilyen az https://adtplus.arcanum.hu/hu/ , ahol folyóiratok, újságok archívumát böngészhetjük, de könyvek is elérhetők. Az arcanum adatbázisa még holnap éjfélig ingyenes. Illetve a https://www.szaktars.hu/, ahol könyvkiadók kiadványai tölthetők le.