Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. júniusi száma

Július 2-tól II. fokozatú vízkorlátozás Pomázon

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. III. negyedév (július-szeptember)

 

Vírushíradó 2020.04.15

Meggyógyult még egy pomázi koronavírusos

Csodás hír, hogy az igazolt pomázi koronavírusos betegek közül újabb személy gyógyultan térhetett haza a kórházból. További jó hír, hogy két pomázinak megszűnt a hatósági karanténja.

A pomázi adatok jelenleg a következők:

-  COVID-19 pozitív 5 fő  igazolt

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában, 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 8 fő (4 fő megerősített, Hivatali Kapun, 4 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ)

Az orvosi közlések között új adat egy 3 éves kisgyermek hatósági karanténja, aki COVID fertőzöttel érintkezett, de a fertőzöttről nincs hivatalos  visszajelzés.

- Hatósági karantén megszüntetett 2 fő

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 2 fő.

 

 4000 maszk érkezett

1,8 millió forint értékben további 4000 mosható, többször használható maszk érkezett meg tegnap az önkormányzatra. A korábbi két alkalomhoz hasonlóan ezeket is térítésmentesen osztják majd szét a lakosság körében. Az osztás helyéről, idejéről a továbbiakban hírt adunk.

 

Hetente kapnak védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók

Minden hét elején - az ünnepet követően tegnap - adja át a Pandémiás csoport vezetője a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak az önkormányzat által vásárolt  személyi védőfelszereléseket.

Az önkormányzat több mint 10 millió forintért vásárolt 5000 db orvosi maszkot, sebészeti kesztyűket, védőruhát, arcvédő plexi maszkokat, hogy a dolgozók biztonságos körülmények között végezhessék munkájukat.

 

A polgárok befizetését várjuk a Szolidaritási Alap számlájára

Az önkormányzat elkülönített számlát nyitott azokra a befizetésekre, amelyből a járványhelyzet be nem tervezett költségeihez kérjük a lakosság hozzájárulását.

A KH Bank Zrt-nél Pomáz Város Önkormányzata Szolidaritási Alap számlaszáma: 10403057-50485456-57481565

A 2,8 milliárd forintos költségvetésünkben - amelynek 90 %-a a bérek kifizetésére, intézmények fenntartására van elkülönítve - igen nagy rést ütött a 62 millió forintos állami elvonás, és a járványhelyzet miatt szükséges kiadások. Összehasonlításként, a kátyúzásra, útépítésre éves szinten 55 millió forint volt tervezve, a közvilágítás 48 millió forintba kerül.

 

A pomázi Átmeneti Gondozóház felkészülten várja az ellenőrzést

 Az országos tisztifőorvos elrendelte az idősotthonok országos szintű ellenőrzését. A Szociális Szolgáltató Központ tájékoztatása szerint az intézményükben minden rendben van, a bentlakók mindegyike jól érzi magát, a dolgozók lelkiismeretesen és szakszerűen végzik a munkájukat. Az önkormányzattól és a központi keretből kapott maszkokkal, kesztyűkkel teljesíteni tudják a szigorú előírásokat.

 

Sokan keresik a családsegítő szolgálatot

Számos segítséget nyújtottak az elmúlt napokban az SZSZK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai az őket megkeresőknek, telefonon tartják a kapcsolatot a bezártság miatt szenvedőknek, vagy például egyedülálló, mozgáskorlátozott asszonynak a napi teendők megszervezésében. Raktárukból adományokkal látják el a nehéz anyagi helyzetbe került családokat.

 

Továbbra is van ételosztás a rászorulóknak

Szerda délután 17 órakor az Agapé Gyülekezet oszt élelmiszert, amelyre bárki eljöhet, aki rászorulónak érzi magát. Az osztás jelenleg a Városháza parkolójában történik. Kedd és szerda este az Élelmiszerbank jóvoltából, a budakalászi METRO áruházból érkező adományok szétosztása történik, szintén a Városháza parkolójában. Az élelmiszerosztáson azok vehetnek részt, akik szerepelnek az SZSZK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat által összeállított listán. A listára az kerülhet, aki ezt személyesen kéri. Ezt követően az intézmény munkatársai ellenőrzik az adatokat. A rászorultság tekintetében az öregségi nyugdíj minimumot veszik figyelembe, vagyis annak kb. kétszeresét. Eszerint, ha egy családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a 60 ezer forintot, akkor rászorulónak ítélik. Az élelmiszerosztásra az SZSZK Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál jelentkezhetnek.

Mindemellett folyamatban van a melegétel osztás szervezése is. Ha kialakult ennek rendszere, akkor hírt adunk róla.

 

Kisebb csoportosulásokat oszlattak fel a polgárőrök

 Főleg fiatalokból álló kisebb csoport tagjainak a figyelmét hívta fel a polgárőrség tegnap a járványveszély miatt életbe lépett kormányrendelet és helyi rendeletek betartására. A csoport tagjai eleget tettek a felszólításnak.

  

Mindenki egészséges a tűzoltóknál

Riasztásuk kedden nem volt. Állományukban mindenki egészséges, ahogy családjuk körében is.

 

Munkába állt az új jegyző

Tegnap megkezdte munkáját Pomáz új jegyzője, dr. Balogh Pál. A járványhelyzet miatt kialakult különösen fontos időszakban kellett átvennie a hivatalát, munkájához sok sikert kívánunk.

 

Gyűjtés az állatmenhelynek

Tegnap kezdődött és április 28-ig tart a jótékonysági gyűjtés a pomázi menhely javára, amelyet az önkormányzat szervezett. Aki fel tud ajánlani tárgyi adományokat – pl. tápot, konzervet, fertőtlenítő szereket, törölközőt, takarót, lapátot, lábast – azt kérik, hogy előzetes egyeztetés után juttassa el a menhelyre. Cím: Pod Jaszenovo dűlő, hrsz. 10119. E-mail cím: ave.pomaz@freemail.hu. Telefon: (30) 496-4122. Dr. Tóth Ibolya aljegyzőt is lehet keresni az adományok átadásával, e-mail: aljegyzo@pomaz.hu, telefon: (26) 814-373.

A tárgyi adományok mellett pénzadományt is lehet felajánlani a menhely számára. Bankszámlaszám: 11705008-20441069, feltüntetendő név: Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület.

 

Holnap éjfélig még ingyen kutatható

Hamarosan itt van a szakdolgozatok leadási határideje, ehhez nagy segítség az otthonról is elérhető, ingyenessé tett adatbázisok. Ugyanakkor helytörténeti kutatásokhoz, tudományos érdeklődésből is nagyszerű, de tévénézés helyett is hasznos időtöltés lehet. Ilyen az https://adtplus.arcanum.hu/hu/ , ahol folyóiratok, újságok archívumát böngészhetjük, de könyvek is elérhetők. Az arcanum adatbázisa még holnap éjfélig ingyenes. Illetve a https://www.szaktars.hu/, ahol könyvkiadók kiadványai tölthetők le.