Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

 

Vírushíradó 2020.04.17

Napi jelentés

2020.04.16. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 5 fő   igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában, 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 9 fő (5 fő megerősített, Hivatali Kapun, 4 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ) 

 -  Gyógyult COVID-19 fertőzött  2 fő.

 

Bajban hívja a tűzoltókat

Ha idős családtagja, hozzátartozója, szomszédja bajba került, akkor a nap 24 órájában segítségül fordulhat a pomázi tűzoltókhoz. Elérhetőségük: (26) 325-123. Például, ha az idős, magatehetetlen beteg leesik az ágyáról, elesik az otthonában, és egyedül nem tud felkelni a padlóról, ebben pedig a vele élő hozzátartozója sem tud neki segíteni.

Azoknak a 70 év felettieknek, akiknek nincs családi, baráti segítsége a bevásárláshoz és a gyógyszerek kiváltásához, a város nyújt segítséget. Ebben az esetben is a tűzoltóság telefonszámát hívhatják (26) 325-123, ahonnan a kérés eljut az önkéntes segítőkhöz.

 

Szombaton újra maszkosztás

4000 mosható, többször használható maszkot szerzett be ismét az önkormányzat a helyi varrodáktól, varrónőktől, amit szombat délelőtt (április 18.) szétosztanak az önkéntesek a lakosságnak. 

Akinek maszkra van szüksége ezeken az időpontokban és helyszíneken juthat hozzá:

- a Jutka bolt, a Marci bolt, a Dardi pékség és a Kalács pékség környékén reggel 7-9 óráig, majd ugyanitt 11-12 óráig. Ezen a helyszínen kivételesen vasárnap is lesz maszkosztás 10-12 óra között

- a 3. választókerület kisboltjaiban lesz letéve maszk a vásárlóknak

- a Szabadság téren (volt Piac tér) - 9-11 óráig

- a Művelődési Ház előtt, a piacon, 8-11 óra között, majd délután 13 órától a 6. választókerületben lévő Koszi bolt és a játszótér környékén (Táncsics Mihály utca - Beethoven utca sarka)

- a Spar előtt - 10-12 óráig

- a Maroni cukrászdánál, a Dardi pékségnél - 9-11 óráig

- a HÉV-állomásnál lévő Coop előtt - 9-11 óráig

- a Vörösmarty utcai Coop előtt - 9-10 óráig

 

Ismét védőfelszereléseket kaptak az orvosok

Tegnap megkapták a felhasznált védőfelszerelések pótlását a háziorvosok és gyermekorvosok. Az önkormányzat a saját forrásaiból már több mint 10 millió forintért vásárolt eddig orvosi maszkokat, sebészeti kesztyűket, védőruhát a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak.

 

Védőnői tanácsadás online, személyesen csak előzetes egyeztetés után

A Védőnői Szolgálatnál a családlátogatás szünetel, a családokkal online és telefonon tartják a kapcsolatot. Amennyiben mégis szükséges a személyes találkozó, arra előre egyeztetett időpontban, a járványügyi vészhelyzetben elrendelt szabályok betartásával, a védőnői Tanácsadóban van lehetőség hétfőtől csütörtökig 8-14 óráig, pénteken 12 óráig.

 

Ügyeletes gyógyszertár 

Vasárnap, április 19-én, 8-20 óra között, a budakalászi Herkules Gyógyszertár (Omszk park 1.) lesz az ügyeletes patika.

 

Tanyaközpont épül a Kiskovácsi kórháznál 

Sokak fantáziáját megmozgatta, vajon mi épül a Kiskovácsi Pszichiátriai Intézettel szemben. A Breier Farm (a város Csobánka felé eső végénél lévő Szedd magad működtetője) tegnapi tájékoztatása szerint a területen nyugati színvonalú tanyaközpontot építenek. A munkák a tervek szerint 2021 júliusáig tartanak.

 

Írásban lesznek az érettségik

A diákok a saját otthonukból elérhető távoktatásban talán nem is érzékelik igazán, de nagyon közel van már az érettségi időpontja. A kormány tegnapi bejelentése szerint idén csak írásbeli érettségi vizsgákat rendeznek, amelyek május 4-től kezdődnek. Érettségizni kizárólag azoknak lesz most lehetőségük, akiknek ez a továbbtanulásuk érdekében szükséges. Ez mintegy 83 ezer diákot érint.

 

Európában csökkent a légszennyezés

A koronavírus-járvány miatti lezárásoknak, korlátozásoknak köszönhetően jelentősen csökkent a légszennyezés Európa több városában. A mérések szerint a nitrogén-dioxid szintje nagyjából a felére csökkent. Az adatok szerint leginkább Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban érezni a különbséget.