Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.04.18

Újabb pomázi koronavírus fertőzött

Az adatok szerint sajnos újabb pomázi koronavírus fertőzött van, őt az otthonában látják el. Eggyel nőtt az otthonukban hatósági karanténban lévő pomáziak száma is, így összesen 10 főre.

2020.04.17. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 6 fő   igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 10 fő (5 fő megerősített, Hivatali Kapun, 5 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ) 

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött  2 fő.

 

Életbe léptek a hétvégére érvényes helyi rendelkezések

Az április 18-19-ei hétvégére érvényes korlátozó rendelkezések Pomáz közigazgatási területén:

• Az üzletek nyitva tartására és a kijárási korlátozásokra az országos rendelkezések érvényesek Pomázon is.

• A húsvéti hétvégéhez hasonlóan Pomáz kirándulókat nem fogad. A városban csak azok tartózkodhatnak, akik pomázi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, a településen ingatlanjuk van, munkát vagy szolgálatot teljesítenek, illetve az előzőekben felsorolt személyek számára segítséget nyújtanak, gondozzák őket.

• Pomáz legnépszerűbb kirándulóhelyei ismét zárva lesznek a kirándulók előtt. Ezek:

– Szurdok

– Kiskovácsi és Holdvilág-árok

– Csikóváralja

– Pankos-tető

– Majdánpola, Oszoly, Dolina

– Klisza, Kőhegy

– Jóbarátok útja, Gyopár-forrás

– Meselia

• Gépjárművel ezekre a területekre csak azok hajthatnak be, akik ott laknak, ingatlannal rendelkeznek, munkát vagy szolgálatot teljesítenek.

• A hétvégére a kijárási korlátozásról szóló országos rendeletet a helyi rendelet azzal egészíti ki, hogy:

- A pomázi játszóterek nem látogathatók.

- A szabadtéri kondiparkokat sem lehet használni.

 

- Napközben kiscsoportos gyermekfelügyelet miatt 1 felnőtt legfeljebb 4 kiskorú gyermeket kísérhet. Ha több felnőtt kíséri a csoportot, annak létszáma, akkor sem haladhatja meg a 8 főt.

- Egyéni szabadidős sporttevékenység, illetve egészségügyi séta – a közös háztartásban élők kivételével – csak egyénileg végezhető, megtartva a 1,5 méteres távolságot.

- A Szelistye sétányon található futópályát egyszerre legfeljebb 4-en használhatják, egymástól legalább 10 méteres távolságot tartva. A futópályát az óramutató járásával ellentétes irányban lehet használni.

 

• A hétvégén az üzletek nyitva tartását illetően az országos korlátozó intézkedések vannak érvényben Pomázon.

• A Művelődési Ház előtt működő helyi termelői piac szombat reggel 7-től 11 óráig tart. Az új önkormányzati rendelet értelmében a piacot 10-11 óráig csak a 65. évüket betöltött személyek látogathatják.

 

Korlátozások Budakalászon, Szentendrén, Pilisszentkereszten és Csobánkán is

A szomszédos települések is korlátozták a közterületeikre vonatkozó látogatást, különösen a nem helyiek számára.

Szentendrére a belvárosba csak az ottani lakosok, ingatlantulajdonosok hajthatnak be. A Duna-parti kerékpárutat sem használhatják a nem helyi lakosok.

Budakalászon időszakosan lezárják az Omszk és a Kálvária parkokat, és a Luppaszigeti utat is.

Pilisszentkeresztre és Dobogókőre sem látogathatnak a turisták a hétvégén.

Csobánkán nem parkolhatnak a nem helybeliek.

 

Kezdődik az ortodox húsvét

Az ortodox egyház a Julianus naptárt használja, nem tértek át a megreformált Gergely naptárra, ezért 14 nap eltérés van a kettő között. Az ortodox hagyományok szerint a mostani hétvégén tartják a húsvéti ünnepet. Pomázon is jelentős számban élnek szerb nemzetiségiek, akik számára tegnap volt Nagypéntek. Áldott húsvéti ünnepet kívánunk nekik.

 

A polgárőröknek csendes napjuk volt

Egy-két figyelmeztetésen kívül más esemény nem történt náluk.

 

Kötelező lesz maszkot viselni a BKK járatain

Mivel Pomázról is sokan járnak be Budapestre tömegközlekedéssel, így érdemes felkészülni, hogy április 27-től a tömegközlekedési járatokat csak az veheti igénybe, aki maszkot visel, vagy az arcát sállal, kendővel eltakarja.

 

Vasárnap újra Balkon Fanatic koncert lesz

Az élő bejelentkezés vasárnap este 18 órától követhető az Irigy Hónaljmirigy Facebook oldalán és élőben a Művelődési Ház mögötti területen a távolság betartásával, maszkokban.

 

Olaszországban plexilapokkal választanák el a strandolókat

Mivel az ország nagyon kedvelt a turisták körében, és több település fő bevételi forrása az idegenforgalom, az olaszok már a nyáron és a strandszezonon gondolkodnak, hiába náluk az egyik legnagyobb a koronavírussal fertőzöttek száma. Az ötletek között felmerült, hogy az olasz tengerpartokon 2 méter magas, 4,5 méter széles, átlátszó műanyaglapokkal választanák el a strandolókat. A plexilapok mellett más korlátozásokon is gondolkodnak, például a kötelező maszk viselésen.