Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.04.22

Jó hírek Pomázról

Nincs újabb koronavírus fertőzött a városban, és miután tünetmentesnek bizonyultak, 5 embernek megszűnt a hatósági karanténja.

2020.04.21. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

 

-  COVID-19 pozitív 5 fő   igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában , 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 6 fő (6 fő megerősített, Hivatali Kapun, 0 fő házi illetve gyermekorvostól kapott információ) 

- Hatósági karantén megszüntetés: 5 fő (friss, mai nap)

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött  2 fő.

 

Májusban értesítenek az óvodai felvételekről

Lezárult az óvodai, bölcsődei beiratkozás, amiről a tájékoztató kiértesítések május közepére várhatóak. A koronavírus miatt idén az óvodai, bölcsődei jelentkezések is máshogy zajlottak, mint az megszokott volt. A szülőknek online, esetleg postai úton, kellett a jelentkezési lapot és a szükséges dokumentumokat eljuttatni az intézményekhez.

 

Védőfelszerelések érkeztek az Idősek Átmeneti Gondozóházába

Tegnap megérkeztek az önkormányzat által beszerzett védőfelszerelések (kesztyű, fertőtlenítőszer, védőszemüveg, védőruha) az Idősek Átmeneti Gondozóházába.

 

Segítség az online tanuláshoz

A digitális oktatással kapcsolatban felmerült problémák miatt keres önkéntes segítőket a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat. Hetente egyszer-kétszer a leckék, otthoni feladatok megoldásában, az online tanulásban lenne szükség a segítségre.

 

Fél évszázados a Föld napja

4,5 milliárd éves a Földünk, amely története során ezerszer változott. Perzselő hőségből annyira lehűlt a klímája, ami az élővilág számára alkalmassá vált. Széttöredezett a Pangea, az egykori szuperkontinens, amiből a mai földrészek váltak szét. Sok-sok emberi civilizáció, kultúra váltakozott rajta a múltban és színesíti ma is. Milliárdnyi állat- és növényfaj otthona volt és otthona ma is. A Föld napja (április 22.) a biológiai sokféleség megőrzésének a fontosságára hívja fel a figyelmet. Arra, hogy a modern emberi civilizáció túlterjeszkedett a környezet kárára, és az ipar, mezőgazdaság túlhasználja a rendelkezésünkre álló forrásokat. Az emberiség fél év alatt éli fel azokat a javakat, amelyeket a Föld élővilága egy év alatt képes produkálni.  Gyermekeink és unokáink jövőjét éljük fel, amikor pazarló módon gazdálkodunk, szemetelünk, pusztítjuk a környezetünket.

 

A fű nő

A közterület fenntartók teljes létszámban kaszálják azokat a füves közterületeket, amelyre nincs kertészeti vállalkozással szerződés, vagy civil szervezet nem fogadta örökbe. Nem is gondoljuk, milyen sok négyzetmétert gondoznak az utak mellett, a kondiparkok és a közintézmények környezetében. Az önkormányzatnak, mint minden tulajdonosnak rendben kell tartania az ingatlanai előtti szakaszokat. A városban nagyon sok gyönyörűen virágosított, vagy éppen fával árnyékolt kerítés előtti, gondozott zöldterület található. Az utóbbi időben örömmel láttuk, hogy néhány “szomszédolós pad” is megjelent. Jó lenne, ha ezek a kezdeményezések elterjednének!

 

Budapesten kötelező a maszk

Aki a fővárosba indul, érdemes felkészülnie, hogy április 27-től nem csak a BKK járatain, hanem az üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon és a taxikban is kötelező lesz a maszk, vagy az arcot eltakaró kendő, sál viselése.

 

Nyelvvizsga otthonról? Igen!

A tervek szerint május elejétől elkezdődnek az online nyelvvizsgák. Négy nyelvvizsgaközpontban lehet ilyen módon beszámolni a nyelvtudásról, olyanoknál, amelyeknek van már akkreditált számítógépes vizsgarendszerük. Legalább 20.000 diák van, aki így tenné le a vizsgáját, mert az szükséges a továbbtanulásukhoz. A vizsgázókat a webkamerájukon és az okostelefonjuk kameráján keresztül figyelnék, hogy ne tudjanak csalni.