Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. III. negyedév (július-szeptember)

Július 2-tól II. fokozatú vízkorlátozás Pomázon

Pomázi Polgár 2022. júniusi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.04.24

Újabb pomázi jó hír, ismét megszűnt egy hatósági karantén

2020.04.23. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 5 fő igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában, 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 7 fő (6 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 

- Hatósági karantén megszüntetés: 1 fő (friss, mai nap)

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 2 fő.

 

Május 3-ig maradnak a korlátozó intézkedések

A kormányzati bejelentés szerint május 3-ig maradnak a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések. Május 4-től pedig új kijárási szabályok lesznek, mert a járvány elleni védekezés új szakaszába lépünk, és elkezdődhet az ország újraindulása.

 

Ügyeletes gyógyszertár 

Vasárnap, április 26-án, 8-20 óra között, a pomázi István Király Gyógyszertár (Kossuth Lajos utca 15.) lesz az ügyeletes patika.

 

Segítség az online tanuláshoz

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál jelezte az egyik pomázi iskola, hogy a gyerekek nem teljesítik az online kiadott feladatokat. Hogy mindennek mi az oka, annak feltérképezése folyik, mert egyre több ilyen jellegű jelzést kap a szolgálat.

A családsegítő keres önkénteseket is, akik hetente egyszer-kétszer segítenének a leckék, otthoni feladatok megoldásában azoknál a családoknál, ahol a digitális oktatással kapcsolatban felmerültek problémák.

 

Budakalászi üzletekben is kötelező lesz a maszk

A szomszéd városban hamarosan kötelezővé teszik a maszk viselését a helyi üzletekben. Így, aki az ottani nagy áruházakban, szakboltokban szokott vásárolni, mindenképpen készüljön a megfelelő személyi védőfelszerelésekkel.

 

Szent György napja – a tavasz kezdete

A néphit a mai naptól számítja a valódi tavasz kezdetét, innentől állandósul a jó idő. Pásztorünnep is, a kihajtás napja, amikor a ház körüli istállókból elkezdték kiterelni a jószágokat a mezőre. Számos néphagyomány kötődik a mai naphoz, a különféle vidékek más-más szokása, időjárás- és termésvarázslása. Ezen a napon kezdték a krumpli, kukorica, bab elvetését is.

Sárkányölő Szent György századokon át a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjjártók, vándorlegények, majd a cserkészek védőszentje volt. Legendája szerint – mint a népmesei hősök – legyőzte a sárkányt, és megmentette tőle a királylányt.

A pomázi szerb ortodox templom is Szent György nevét viseli, és az ő képe látható az épület falán is.

 

Kismamáknak ingyenes lesz a nyelvvizsga, a KRESZ-tanfolyam és -vizsga is

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét.

 

Fél évig még visszaigényelhetik

Aki a veszélyhelyzet ideje alatt tölti be a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.