Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

 

Vírushíradó 2020.04.24

Újabb pomázi jó hír, ismét megszűnt egy hatósági karantén

2020.04.23. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 5 fő igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 1 fő otthonában, 2 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 7 fő (6 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 

- Hatósági karantén megszüntetés: 1 fő (friss, mai nap)

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 2 fő.

 

Május 3-ig maradnak a korlátozó intézkedések

A kormányzati bejelentés szerint május 3-ig maradnak a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések. Május 4-től pedig új kijárási szabályok lesznek, mert a járvány elleni védekezés új szakaszába lépünk, és elkezdődhet az ország újraindulása.

 

Ügyeletes gyógyszertár 

Vasárnap, április 26-án, 8-20 óra között, a pomázi István Király Gyógyszertár (Kossuth Lajos utca 15.) lesz az ügyeletes patika.

 

Segítség az online tanuláshoz

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál jelezte az egyik pomázi iskola, hogy a gyerekek nem teljesítik az online kiadott feladatokat. Hogy mindennek mi az oka, annak feltérképezése folyik, mert egyre több ilyen jellegű jelzést kap a szolgálat.

A családsegítő keres önkénteseket is, akik hetente egyszer-kétszer segítenének a leckék, otthoni feladatok megoldásában azoknál a családoknál, ahol a digitális oktatással kapcsolatban felmerültek problémák.

 

Budakalászi üzletekben is kötelező lesz a maszk

A szomszéd városban hamarosan kötelezővé teszik a maszk viselését a helyi üzletekben. Így, aki az ottani nagy áruházakban, szakboltokban szokott vásárolni, mindenképpen készüljön a megfelelő személyi védőfelszerelésekkel.

 

Szent György napja – a tavasz kezdete

A néphit a mai naptól számítja a valódi tavasz kezdetét, innentől állandósul a jó idő. Pásztorünnep is, a kihajtás napja, amikor a ház körüli istállókból elkezdték kiterelni a jószágokat a mezőre. Számos néphagyomány kötődik a mai naphoz, a különféle vidékek más-más szokása, időjárás- és termésvarázslása. Ezen a napon kezdték a krumpli, kukorica, bab elvetését is.

Sárkányölő Szent György századokon át a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjjártók, vándorlegények, majd a cserkészek védőszentje volt. Legendája szerint – mint a népmesei hősök – legyőzte a sárkányt, és megmentette tőle a királylányt.

A pomázi szerb ortodox templom is Szent György nevét viseli, és az ő képe látható az épület falán is.

 

Kismamáknak ingyenes lesz a nyelvvizsga, a KRESZ-tanfolyam és -vizsga is

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét.

 

Fél évig még visszaigényelhetik

Aki a veszélyhelyzet ideje alatt tölti be a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.