Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.04.28

Pomázon a  vírus helyzet változatlan

A hivatalos jelentések szerint nincs változás a betegek és a megfigyelés alatt lévők számában.

 

Coop üzletekben továbbra is kötelező a maszk

A hétvégére szóló helyi rendelkezés után - ami kötelezővé tette a maszk viselését a boltokban - a helyi Coop üzletekben továbbra is viselni kell a maszkot, vagy az arcot, orrot eltakaró sálat, kendőt.

 

Online csekkbefizetés

A távolságtartás is okozza, hogy  hosszú sorok kígyóznak a posta előtt, de a sorbanállók közötti távolságot most nem lehet csökkenteni. Aki azonban csak csekket szeretne befizetni, annak ajánljuk az online lehetőségeket. Ha van okostelefonja és bankkártyája, akkor az iCsekk vagy a Simple alkalmazásokkal néhány kattintással rendezheti a fizetést. A bankok internetes oldalain is van erre megfelelő lehetőség.

 

Szigorú korlátozásokkal májustól újraindulhat a gazdaság

Lapinformációk szerint a jövő héttől országosan elrendelhetik a kötelező maszkviselést az üzletekben, vendéglátóhelyeken és más nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken. Ugyanakkor változhat a 65 év felettiek számára fenntartott 3 órás bevásárlási idősáv is. A kijárási korlátozás alatt felkereshető üzletek bővítésével, és az engedélyezett nyitvatartási idő növelésével. Az értesülések szerint ez azt jelentheti, hogy a korlátozások - megfelelő távolság betartása és maszk viselése mellett - májusban újra kinyithatnak például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok, éttermek, szállodák.

 

Csak hiteles forrásból tájékozódjon a járvánnyal kapcsolatban

A koronavírussal kapcsolatos, álhíreket gyártó internetes oldalakra csapott le a rendőrség. Nyomozásuk során több tucat kattintásvadász kamu-portált, és egy hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot tártak fel. Az oldalak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint a járványról szóló, "köznyugalom megzavarására alkalmas" valótlan állításokat tartalmaztak.

 

Nagyon várjuk az esőt

A hosszú szárazság miatt a kiskertekben már hetek óta locsolni kell a palántákat. Az erdők-mezők azonban szomjaznak. Tegnap hírt adtunk erdőfelújításról, a sikerhez viszont esőre lenne szükség. Az évi első szénakaszálás jelenti a következő téli takarmány legfontosabb részét, most még  tervezni sem lehet, néhány kiadós esőre lenne szükség ehhez is. Nem gondolnánk, de a méz “termést” is befolyásolja a csapadék, a méhek ugyanis a párás melegben  tudnak jól hordani. Még a járvány terjedését is akadályozza az eső, hiszen kimossa azokat a porszemeket, polleneket a levegőből, amin a vírusok utaznak, csökkenti az allergiás terhelést, az arra érzékenyek szó szerint fellélegezhetnek.