Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.05.01

Jó hír a hosszú hétvégére

Nincs újabb pomázi koronavírus fertőzött és hatósági karanténos sem

2020.04.30. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 6 fő igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 5 fő (4 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 

- Hatósági karantén megszüntetés: 0 fő (friss, mai nap)

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Életbe léptek a május 1-3-i hosszú hétvégére szóló helyi rendelkezések

Az éjszaka megjelent Kormányrendelet felhatalmazása alapján ismét korlátozások lépnek életbe Pomázon május 1-3. között. A helyi rendelet az alábbi linken érhető el: http://www.pomaz.hu/hirek/3691/majus_1_3_ai_hetvegere_szolo_helyi_rendelkezesek vagy letölthető a polgármesteri rendeletek közül: http://www.pomaz.hu/polgarmesteri_rendeletek

 

Budakalász megnyitotta a Megyeri-hidat a kerékpárosok előtt

Több kerékpáros szervezet kérésének engedve a kerékpárosok immár használhatják a hidat, a budakalászi önkormányzat - ahol a rendszeresen kerékpározók száma az átlagnál magasabb -, leszedette az elzáró szalagokat.

 

Egész Pest megyében és Budapesten is maradnak a kijárási korlátozások

Az éjszaka megjelent kormányrendelet szerint országosan kötelező a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése, és kérik az egymástól való másfél méteres távolság betartását. Május végéig biztosan marad az online oktatás. Továbbra is ingyenes lesz az egész országban a parkolás.

Míg az ország többi részén enyhítő intézkedések lépnek életbe, Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben maradnak a korlátozások.

 

A Vörösmarty Gyógyszertár ma az ügyeletes patika

Ha sürgősen gyógyszerre lenne szükség, akkor ma 8-20 óra között, a pomázi Vörösmarty Gyógyszertárba (Vörösmarty utca 12.) lehet menni.

 

Mobiltelefon adatok alapján vizsgálják a vírus terjedését

Amerikában, ahol több területen is nagyon súlyos a vírushelyzet, a mobiltelefonok cella adatait elemezve kimutatták, hogy a távolságtartás be nem tartása milyen problémákat okoz. Az egyetemi tavaszi szünetben szokásos nagy bulik is segítették a nagyvárosokban - New York, Chicago vagy New Orleans -, a vírus terjedését. Március 16-án több ezren partiztak a floridai Fort Lauderdale beachen, majd a vizsgált 5000 telefon adat alapján egyetlen hét alatt ebből a gócpontból szinte az egész keleti parton megjelentek az oda utazók cella jelzései.

 

Májusfa állítás napja

Régi szokás szerint május 1-re virradó éjszaka állították a májusfát, a természet újjászületése, a tavasz jelképeként. Virágokkal, szalagokkal, más tárgyakkal díszítették a fát, amit pünkösd napján bontottak le, vagyis táncolták ki a májusfát. Szerelmi ajándék is volt, amit az ifjak vittek a lányok házához.

 

Elmaradnak a nagy nyári fesztiválok

Augusztus 15-ig nem lehet megtartani az 500 főnél nagyobb és annál kisebb rendezvényeket sem. Így a megszokott nyári fesztiválok elmaradnak, vagy későbbi időpontra tolódnak. Annyi biztos, hogy ebben az évben nem lesz Sziget, Művészetek Völgye Fesztivál, VOLT és Balaton Sound sem.

 

2021-re halasztják a budapesti vizes Európa-bajnokságot

Valószínűleg jövő májusban rendezik meg a budapesti vizes Európa-bajnokságot, ami idén augusztusban lett volna.

 

Segítség a városnak

Aki segíteni szeretne, lehetősége van rá, a Szolidaritási Alap számlájára teheti

Az önkormányzat elkülönített számlát nyitott azokra a befizetésekre, amelyből a járványhelyzet be nem tervezett költségeihez kérjük a lakosság hozzájárulását.

A K&H Bank Zrt-nél Pomáz Város Önkormányzata Szolidaritási Alap számlaszáma: 10403057-50485456-57481565

 

Színházrajongóknak egész estés program

Az Ivancsics Ilona és Színtársai Társulat három előadással is készült a pomázi közönségnek a tavaszi évadban. A vészhelyzet miatt sajnos az utolsó két előadásuk elmaradt. Most újabb online megnézhető darabját tette közzé a társulat. Az előadás Török Tamás: SEJ, SZELLŐK… című, az 56-os Forradalom 60. évfordulója alkalmából színre vitt groteszk kortörténeti utazás. Az előadás megtekinthető: https://youtu.be/TcSiy7GL664