Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.05.03

Napi jelentés

Nincs hír újabb pomázi koronavírus fertőzöttről, vagy hatósági karanténról.

 

Szigorú szabályokkal indulhat újra az egészségügy

Május 4-től szigorú feltételek mellett indulhat újra az egészségügyi alapellátás.

Az eddig nyilvánosságra került hírek szerint a háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, konzultáljon orvosával, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges. A betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert és védőeszközöket kell biztosítani.

Csak telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Óránként maximum 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

Járóbeteg szakellátás esetén ugyanúgy csak telefonon előre egyeztetett időpontban lehetséges. Itt is szükség van lázmérésre, illetve a 1,5 méteres távolságot kell tartani a betegek között. Emellett „meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását”.

Kérjük, minden esetben mielőtt a rendelőbe indulnának, először telefonon keressék orvosukat.

 

Anyák napjára

Ne felejtkezzünk el ma felköszönteni az édesanyákat, nagymamákat.

 

Ágh István: Virágosat álmodtam

Édesanyám,

virágosat álmodtam,

napraforgó

virág voltam álmomban,

édesanyám,

te meg fényes nap voltál,

napkeltétől

napnyugtáig ragyogtál.

 

Holnap kezdődnek az érettségi vizsgák

Hétfőn, május 4-én, magyar nyelv és irodalom tantárggyal elkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. A vizsgák a megszokottnál egy órával később, reggel 9-kor kezdődnek, szigorú óvintézkedések betartása mellett. Országszerte 84 ezer diák kezdheti meg most a vizsgáit.

 

A Kőhegy Gyógyszertár ma az ügyeletes patika

Ha sürgősen gyógyszerre lenne szükség, akkor ma 8-20 óra között, a pomázi Kőhegy Gyógyszertárba (Jankovich Gyula utca 2.) lehet menni.

 

Pomáz is benne van a KSH felmérésében

A hazai orvostudományi egyetemek és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésével közel 500 településen indul kutatás, hogy pontos képet kapjanak a koronavírus-járvány kiterjedéséről és a fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, 17787 fő meghívásos módon vehet részt az ország egész területéről. A felvételeket május 1-14. között végzik. A felmérésben részt vevő települések listáján Pomáz is szerepel.

 

Ma este a Balkon Fanatic Anyák napi különkiadása

Ma este 18 órától ismét Balkon Fanatic koncert lesz, ami az Irigy Hónaljmirigy Facebook oldalán követhető. Ha egy esti séta keretében mégis élőben szeretnék megnézni, akkor – a megfelelő biztonsági előírások betartásával – a Művelődési Ház mögötti területen tehetik.

 

Bezártak a tábori kórházak New Yorkban

Szombaton bezártak a tábori kórházak az amerikai nagyvárosban. A kórházhajó elhagyta a várost, felszámolták a Central Parkban felállított tábori kórházat, és az utolsó beteget is elszállították a Javits konferenciaközpontból, ahol ugyancsak leszerelték a 3000 ágyas ideiglenes kórházat.

New York állam kormányzójának bejelentése szerint államukban 19 ezer halálos áldozata van a koronavírusnak.