Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.05.07

Sem újabb megbetegedés, sem hatósági karantén nincs Pomázon

2020.05.06. 22 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

 

-  COVID-19 pozitív 6 fő igazolt (összesített adat)

-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 1 fő (0 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 

- Hatósági karantén megszüntetés: 0 fő 

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Tesztelés

Városunkban is vannak a KSH által kijelölt, 14 év feletti lakosok, akik az egyetemek által megkezdett COVID- szűrő program résztvevői. Ők személyre szóló értesítést kapnak, hogy mikor hova menjenek. Ha lesz köztük pozitív eredményű, akkor az 48 óra után kerül a rendszerbe.

 

Tájékoztató a pomázi háziorvosi ellátási rendről

Ezen az oldalon olvasható a felnőtt háziorvosok tájékoztatója a május 4-e óta bevezetett ellátási rendről. Kérjük, minden esetben először telefonon keresse háziorvosát, mielőtt a rendelőbe indulna. 
http://www.pomaz.hu/hirek/3704/tajekoztato_a_pomazi_haziorvosi_ellatasi_rendrol

 

Sikeres lehet a koronavírus ellen kifejlesztett magyar találmány

Baranyi Lajos Egyesült Állomokban élő magyar kutató kifejlesztett egy terápiát, ami meg tudja gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót – az úgynevezett citokinvihart – és a szövődményként fellépő súlyos tüdőgyulladást. A citokinvihar ellen olyan fehérjemolekulákat sikerült fejlesztenie, amiknek nincs mérgező bomlástermékük, nem halmozódnak fel a szervezetben, pár óra alatt elbomlanak. A kutató egy öt napos terápiát fejlesztett ki, aminek most zajlik a szabadalmi eljárása.

 

Megyei adatok a fertőzöttek számáról

Folyamatosan frissül a koronavírus-járványról szóló hivatalos oldalon a fertőzöttek számának megyénkénti eloszlása. Ezen a térképen is jól látszik, hogy Budapest és Pest megye a leginkább érintett, több vidéki megyében alig van fertőzött beteg. Az adatok itt követhetőek: https://koronavirus.gov.hu/terkepek/fertozottek

 

Logopédust keres a Hétszínvirág óvoda – bölcsőde

Május 29-ig lehet jelentkezni, megfelelő szakképzettséggel az állásra. A pályázat pontos kiírása az alábbi linken érhető el: http://www.pomaz.hu/logopedus_hetszinvirag_ovoda_bolcsode

 

1 százalék a pomázi civilekért

Ebben az évben is május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 százalékával. Az alábbi linken elérhető táblázatban a NAV 2020-as hivatalos listája alapján válogattuk ki a Pomázon működő egyesületeket és alapítványokat, akiknek fel lehet ajánlani az 1%-ot.
Kérjük, éljenek ezzel a lehetőséggel, ezzel is segítve, támogatva a helyi szervezeteket.
http://www.pomaz.hu/hirek/3703/1_szazalek_a_pomazi_civilekert

 

Újra indulnak a vezetett túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park már a most következő hétvégére is vezetett túrákat szervez azokra a Pest megyén kívüli területeire, ahol természeti és történeti emléket is találhatnak a látogatók, mint pl. az esztergomi lőtéren.
https://www.dunaipoly.hu/hu/program/bunker-tura-1  


 

Tűzgyújtási tilalom az ország egész területére

A rendkívüli szárazság miatt az ország egész területére tűzgyújtási tilalom van érvényben. Kérünk mindenkit, aki hétvégére a megfelelő körülmények biztosításával kerti sütögetést tervez, legyen nagyon óvatos, figyeljen az erős szélre. A kirándulóknak egyáltalán nem szabad tüzet gyújtani!
http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ 

 

Textilmaszkok alapos fertőtlenítése

A többször használható, textilből készült maszkokat egy használat után ki kell mosni. Kézzel és géppel is lehet mosni a maszkot, de fontos, hogy alaposan mossuk ki, száradás után pedig vasaljuk ki a maszk mindkét oldalát. Ezzel az esetleg még rajta maradt kórokozókat pusztíthatjuk el. A maszk felvételénél ügyeljünk rá, hogy a szárainál fogva vegyük fel, ne érjünk az arcot eltakaró részéhez.

 

Karanténpszichológia

Ingyenes pszichológiai tanácsadást indít a Facebook-on az ELTE, „Üljünk le egy szóra!” címmel: https://www.facebook.com/events/2279131252391082/. A tanácsadások május 7-én indulnak és hetente kétszer (kedd, csütörtök) élőben lehet követni a Facebook-on. Pszichológusok, klinikai szakpszichológusok és pszichiáterek beszélnek olyan problémákról, amelyek a koronavírus miatt még jobban előtérbe kerülhetnek. A kényszerű összezártságból akadó családi gondokról, a munkahelyek elvesztése miatti anyagi bizonytalanságról, a járvány miatt kialakult félelmekről és a mentális egészségünkről.