Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.05.08

Két újabb pomázi hatósági karanténos van

A Hivatali Kapun megerősített adatok szerint két főnek elrendelték a hatósági karantént. Ilyenkor a megfigyelt személy, vagy személyek tünetmentesek, de nagyobb a veszélye, hogy fertőzött személyekkel érintkezhetett – pl. külföldről érkezett haza–, ezért két hétig az otthonában kell maradnia, látogatókat nem fogadhat. Ugyanez vonatkozik az igazoltan koronavírus-fertőzött beteggel történt érintkezés után is. 
2020.05.07. 22 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

- COVID-19 pozitív 6 fő igazolt (összesített adat)
- Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban
- Hatósági karantén otthonában 3 fő (2 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 
- Hatósági karantén megszüntetés: 0 fő 
- Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Egészségügyi felszerelések átadása

Kiss László, a Pandémiás Csoport vezetője, ezen a héten is átadta az egészségügyi dolgozóknak azokat az egyéni védőfelszereléseket, amiket a város szerzett be a számukra. A szükséges védőfelszerelések kellő mennyiségben rendelkezésre állnak.

 

Iskolai és óvodai gyermekétkeztetés igényelhető, az óvodák és a bölcsőde ügyeleti rendben fogad gyerekeket

Az iskolai gyermekétkeztetés igényléséről az alábbi linken olvashatnak: http://www.pomaz.hu/hirek/3677/iskolai_gyermeketkeztetes_igenyelheto 
Az óvodai gyermekétkeztetés igényléséről pedig ezen az oldalon: 
http://www.pomaz.hu/hirek/3680/igenyelheto_az_ovodai_gyermeketkeztetes_is 
Az utóbbi linket kinyitva az adatlap végén egy másik linken lehet ügyeleti gyermek felvigyázást kérni, de az a legbiztosabb, ha a telefonon jelentkeznek: +3626325325

 

Napok óta csökken az aktív fertőzöttek száma

A hivatalos adatok szerint az elmúlt napokban egyre kevesebb a koronavírusos aktív fertőzöttek száma az országban. A megbetegedések nagy többsége továbbra is Budapest és Pest megyében van, ahol a mai adatok szerint 1240 fertőzöttet tartanak nyilván, míg vidéken 726 főt.

 

Már a patikák is árulhatják

Az egészségügyi miniszter új rendelete szerint a veszélyhelyzet ideje alatt árulhatják a gyógyszertárak is az FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat. A számok a maszkok védelmi fokozatát mutatják, a 3-as a legnagyobb védőképességű. A valószínűen fertőzött betegekkel érintkezőknek az FFP2 és FFP3 maszkok ajánlottak.

 

Sok munkahely szűnt meg a járvány miatt

Egy új felmérés szerint 10-ből 1 ember elvesztette az állását a koronavírus-járvány miatt. Ez az érték 7% a férfiak esetében és 11% a nőknél. A leginkább érintettek azok, akiknek legfeljebb általános iskolai végzettségük van.

 

Mértanilag szabályozott spanyol nyaralás

Olaszországhoz hasonlóan Spanyolországban is kiugróan magas volt a koronavírus-fertőzöttek és elhunytak száma. Mivel az Ibériai-félsziget tengerpartjai is a különösen kedvelt turistacélpontok közé számítanak, így már ott is a nyaralók fogadására készülnek. Az alábbi videóban végigkövethető, milyen módszerekkel igyekeznének elkülöníteni a strandolókat egymástól. Az idei szezon ezzel a módszerrel is veszteségesnek ígérkezik, mert a tengerpart felosztásával a strandnak csak a fele-háromnegyede használható majd. https://youtu.be/sH6UdO1CMRI