Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.05.09

Pomázon a helyzet változatlan

2020.05.08. 24 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 6 fő   igazolt (összesített adat)
-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban
-  Hatósági karantén otthonában 3 fő (2 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 
- Hatósági karantén megszüntetés: 0 fő 
-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Hétvégére nincs külön helyi korlátozó rendelkezés

A május 9-10-ei hétvégére a kormány nem adta át a jogot az önkormányzatoknak, hogy saját közigazgatási területükön döntsenek a kijárási korlátozásokról. A szigorúbb korlátozó rendelkezések Pest megyében - így Pomázon is - továbbra is érvényben maradnak, és az önkormányzat kéri - mindannyiunk egészsége védelmében - ezek betartását. Ezek főbb pontjai alább olvashatóak:
- Az arcot eltakaró maszk, sál, kendő viselése kötelező az üzletekben.
- Továbbra is érvényben van a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv, reggel 9 és 12 óra között. Ezekben az órákban kizárólag ők látogathatják a boltokat, drogériákat.
- A társas kapcsolatokat – a közös háztartásban élők kivételével – lehetőség szerint a legkisebb mértéküre kell korlátozni.
- Vendéglátó helyiségekben – az ott dolgozók kivételével – nem szabad tartózkodni. Elvitelre lehet ételt kiadni, illetve házhoz szállítani is lehet.
- A lakóhelyet csak alapos indokokkal lehet elhagyni (legfőképpen munkavégzés, vagy az alapvető szükségletek biztosítása céljából).
- Nyilvános helyeken, a nem egy háztartásban élők, legalább 1,5 méter távolságot tartsanak egymástól.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos információk az alábbi honlapon érhetők el: https://koronavirus.gov.hu 
A kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet innen tölthető le: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000071.KOR

 

Május 9-10 között módosított menetrend szerint járnak a HÉV-ek

Karbantartás miatt a május 9-10-ei hétvégén változik a H5-ös HÉV közlekedése. A módosított menetrendet az alábbi linken érhetik el: https://bkk.hu/menetrendek/#H5

 

Ügyintézési lehetőségek a Polgármesteri Hivatalban

A Pomázi Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás 2020. március 16. napjától szünetel.

  • Írásbeli kapcsolattartást igénylő ügyek intézésére papír alapú, postai úton benyújtott iratok, valamint a Pomázi Polgármesteri Hivatal POMAZPMH jelű (KRID azonosító: 605075706) hivatali kapujára küldött elektronikus iratok alapján van lehetőség.
  • Az írásbeli kapcsolattartást nem igénylő ügyek intézésére a (26) 814-300 telefonszámon, továbbá a pomaz@pomaz.hu és a jegyzo@pomaz.hu postafiókra küldött üzenetek útján van lehetőség.
  • Főépítészi ügyintézés a foepitesz@pomaz.hu e-mail címen, illetve a (26) 814-364 telefonszámon lehetséges.
  • Személyes ügyintézésre, csak a jogszabály által személyes megjelenést, nyilatkozattételt igénylő ügyekben kerülhet sor, előzetes időpont-egyeztetés alapján.

 

Nyit a hulladékudvar
Már lomot is lehet vinni a hulladékudvarba

Május 11-e, hétfőtől újra lehet lom hulladékot leadni a szentendrei hulladékudvarban.
Minderre szigorú feltételek mellett van lehetőség, amelyeket az alábbi linken találhatóak: http://www.pomaz.hu/hirek/3706/ismet_leadhato_lom_a_szentendrei_hulladekudvarban

 

Június közepéig nem lehet beutazni az EU-ba

Az Európai Bizottság kérésére június 15-ig zárva lennének az Európai Unió külső határai, a nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozóan.

 

Zöld beruházások szükségessége az EU-ban

A koronavírus-járvány miatti gazdasági válságból való kilábalásnak fontos ösztönzői lehetnek a zöld beruházások, ami így egyben az éghajlatváltozás elleni fellépésben is hasznos lehet. Eszerint fontosabb szerepet kapnának az energiatakarékos épületfelújítási programok, az ilyen jellegű munkahelyek teremtése és fejlesztése, és az eredetinél több pénzt kell fordítani a zöld átállásra.