Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

 

Vírushíradó 2020.05.10

Napi jelentés

Nincs hír újabb pomázi megbetegedésről vagy hatósági karanténról.

  

A budakalászi Viktória Gyógyszertár az ügyeletes patika

Ha sürgősen gyógyszerre lenne szükség, akkor ma 8-20 óra között, a Viktória Gyógyszertárba (Budakalász, Kőbányai utca 2.) lehet menni.

 

Nagyon sikeres volt a véradás

Május 8-án véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt a Művelődési Házban, amin szép számmal jelentek meg a pomáziak. A hírek szerint voltak, akiket már nem is tudtak fogadni, mert nem volt elég szállítóedény.

 

Kevesebb baleset volt az utakon

Áprilisban 40 százalékkal kevesebb balesethez vonultak ki a tűzoltók, mi az előző évben. A sérültek száma 33 százalékkal csökkent, az elhunytaké viszont alig. Mindez azért, mert a korlátozó rendelkezések miatt még mindig jóval kevesebb autó van az utakon, viszont a közlekedők sokkal gyorsabban hajtanak. Az elmúlt hétvégén egy vidéki traffipax 10 óra alatt 143 gyorshajtót rögzített.

 

Sok a kiránduló - tűzgyújtási tilalom

A szép idő, a korlátozó rendelkezések enyhítése miatt sok kiránduló volt tegnap a kedvelt turistahelyeken. A mai napra is hasonló látogatottság várható. Nagyon fontos a tűzgyújtási tilalom szigorú betartása, hiszen az elmaradt tavaszi csapadék miatt szárazak az erdők az egész országban. Figyelni kell arra is, hogy az enyhe tél miatt sok a kullancs.

 

Elektronikus ellenőrzés a karanténban

A hatósági karanténban lévők közül 266-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, hogy betartja-e a korlátozó intézkedéseket. Mindezt egy szoftver letöltésével tudják megtenni.

 

Előrejelzések szerint 116 millió baba születik

Az UNICEF becslése alapján a koronavírus világjárvánnyá nyilvánításának napja, március 11-ét követő 40 hétben 116 millió kisbaba születik világszerte. A szervezet figyelmeztetése szerint az eddigi tapasztalatok szerint a várandós anyákat nem veszélyezteti jobban a koronavírus, mint másokat, de az országoknak gondoskodniuk kell a kismamák megfelelő ellátásáról a szülés előtt, alatt és után is.

 

4 milliónál több fertőzött világszerte

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közlése szerint több mint 4 millió koronavírus fertőzött van a Földön. A gyógyultak száma meghaladta az 1,3 milliót. Az elhunytak száma kb. 280 ezer. Az összegyűjtött adatokból az derül ki, hogy csökken a járvány terjedése. A legtöbb beteg az Egyesült Államokban van.

 

Madarak és fák napja van

Május 10-e a Madarak és fák napja, amely több mint 100 éve a természet és az élővilág védelmének a fontosságára hívja fel a figyelmet. A koronavírus járvány is rávilágított arra, milyen fontos a természettel való kapcsolat, együttműködés. Saját egészségünk védelmében is.