Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.05.14

Újabb két pomázi került hatósági karanténba

2020.05.13. 20 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:

-  COVID-19 pozitív 6 fő   igazolt (összesített adat)

- Gyors-teszt pozitív: 1 fő

-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban

-  Hatósági karantén otthonában 6 fő (5 fő megerősített, Hivatali Kapun, 1 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ)

- Hatósági karantén megszüntetés: 2 fő (1 fő megszűnt, 1 fő visszavont)

-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Gyorsteszt használata

Az önkormányzat által beszerzett gyorsteszttel ellenőrizték a Szociális Szolgáltató Központ (SZSZK) dolgozóit. Mindenkinek negatív az eredménye.


Szemelvények a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat napi tevékenységéből

Egészségügyileg kritikus állapotú, ezért krízisben levő gondozottal átbeszélték mikor kell mentőt hívni, mikor a háziorvost.
Az Élelmiszerbankos illetve az Agapé ételosztására egyre többen jelentkeznek.
Védelembe vételi eljárásról egyeztettek egy rendőrségi üggyel kapcsolatban.
Konzultáltnak óvodai és iskolai szociális segítővel a digitális oktatás kapcsán felmerülő, szükséges korrepetálásokról.
Ruhaadományok és babakocsi fogadása.

 

A lakosok betartják az előírásokat

A helyiek zömében betartják a koronavírus megelőzése érdekében tett korlátozásokat, ajánlásokat (pl. maszk viselése, 1,5 méteres távolság betartása, idősáv szerinti vásárlás). A fiatalabb korosztály tagjai kevésbé fegyelmezettek, őket figyelmeztetniük kellett a polgárőrség tagjainak csoportosulás, maszk használatának mellőzése miatt..

 

Felvételi a pomázi művészeti iskolában

Online lehet jelentkezni a Teleki-Wattay Művészeti Iskolába is. Minden jelentkezőnél – amint arra biztonságos lehetőség van – készségfelmérés és motivációs beszélgetést tartanak, aminek az időpontjáról e-mailben értesítik a szülőket. Zeneművészet, moderntánc, színjáték és képzőművészet tagozatra várják a diákokat. Érdeklődni e-mailben a twmi.pomaz@gmail.com címen lehet, telefonon pedig a (30)715-2697-as számon. Az intézmény honlapja itt érhető el: www.twmi.hu

 

Őszig nem lesz második hullám

Merkely Béla, Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője azt mondta, hogy őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást. Ősszel ugyanakkor újra „szezonális kihívással” kell majd szembenézni, de addigra még jobban fel tudnak rá készülni. A rektor úgy véli, ha lesz a járványnak második hulláma, az biztosan kevésbé lesz kiterjedt Európában, mint az első volt.

 

Ingyenes, online tanfolyamok

Térítésmentes, otthonról elérhető, online tanfolyamok várják a járvány időszaka alatt azokat, akik képezni szeretnék magukat, esetleg az elmúlt időszakban elveszítették munkahelyüket. Be lehet kapcsolódni nyelvtanfolyamokba – többféle nyelven és szinten, informatikai képzésekbe, lehet vállalkozói ismereteket hallgatni, és több másféle képzés is várja az érdeklődőket. Ezen a linken lehet válogatni a tanfolyamok között: https://vali.ifka.hu/courses

 

Egyelőre nem lehet megtartani a hagyatéki eljárásokhoz tartozó tárgyalásokat

Az eljárás mindig is igényelte az örökösök aktív közreműködését, főleg akkor, ha nem volt az elhunytnak végrendelete. Parti Tamás, Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese szerint, aki szeretné, hogy a közjegyző átadja a hagyatékot, és egyetértés van az örökösök között, akkor az ügy elintézhető. Egy alternatív megoldás szerint a hagyatékátadó végzés tervezetét megkaphatják az örökösök, amire 15 napon belül – elektronikus vagy postai úton válaszolniuk kell.

 

Átalakult az ingatlanpiac

Az elmúlt hetekben átrendeződött az ingatlanpiac is. Az egyik hazai ingatlanközvetítő cég tulajdonosa szerint elkezdtek csökkenni az ingatlanok árai, ami várhatóan a következő hónapokban is megmarad. Emellett megfigyelhető, hogy az emberek inkább a ritkábban lakott kertvárosi, néha nyaralóövezetekben keresnek otthont maguknak. Ez főleg a kisgyerekes családokra jellemző.