Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

 

Vírushíradó 2020.05.16

Eggyel kevesebben vannak karanténban, még mindig 3 beteg van

2020.05.15. 22 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:
-  COVID-19 pozitív 6 fő igazolt (összesített adat)
-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban
-  Hatósági karantén otthonában 5 fő (5 fő megerősített, Hivatali Kapun, 0 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 
- Hatósági karantén megszüntetés: 1 fő
-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Ezen a hétvégén sincs helyi korlátozó rendelet

A Pest megyére érvényes korlátozó rendelkezések érvényesek Pomázon is. Ezek főbb pontjai, amelyeknek betartását mindannyiunk egészsége érdekében kéri az önkormányzat:
- Az arcot eltakaró maszk, sál, kendő viselése kötelező az üzletekben.
- Továbbra is érvényben van a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv, reggel 9 és 12 óra között. Ezekben az órákban kizárólag ők látogathatják a boltokat, drogériákat.
- A társas kapcsolatokat – a közös háztartásban élők kivételével – lehetőség szerint a legkisebb mértékűre kell korlátozni.
- Vendéglátó helyiségekben – az ott dolgozók kivételével – nem szabad tartózkodni. Elvitelre lehet ételt kiadni, illetve házhoz szállítani is lehet.
- A lakóhelyet csak alapos indokokkal lehet elhagyni (legfőképpen munkavégzés, vagy az alapvető szükségletek biztosítása céljából).
- Nyilvános helyeken, a nem egy háztartásban élők, legalább 1,5 méter távolságot tartsanak egymástól.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos információk az alábbi honlapon érhetők el: https://koronavirus.gov.hu
Május 18-a, hétfőtől Pest megyében is, a vidéki megyékkel közösen, további enyhítő intézkedések lépnek életbe.

 

Mennyibe kerül a szabálytalan égetés?

Pénteken a Sas utcában kerti hulladék szabálytalan égetése miatt riasztották a tűzoltóságot. Beavatkozni nem kellett, a tulajdonos felszólításra eloltotta a tüzet. Ez így egyszerű történet, azonban ez a városnak kb. 100.000 forintjába került. A tűzoltók minden egyes esethez való kivonulásának ez az ára, amit mi fizetünk közösen. A jelenlegi anyagi helyzetben még kevésbé várható el, hogy a szabálytalankodók miatt mindannyian hátrányt szenvedjünk. Ilyen esetekben az okozónak kell állnia a költségeket.

 

Hétfőtől lehet kérni házhoz menő lomtalanítást

Május 18-tól újabb enyhítő lépésként más házhoz menő lomtalanítást is lehet igényelni a VSz Nonprofit Zrt.-től. Az igényt az ügyfélszolgálaton lehet jelezni, telefonon a 06-26-300-407-es számon, vagy levélben az ugyfelszolgalat@szentendre.hu e-mail címen.
Emellett hétfőtől szinte teljesen megnyit a hulladékudvar a lakosság részére. Átveszik a már megszokott hulladékokat, de gumiabroncsok és építési bontási hulladék továbbra sem adható le. A házhoz menő lomtalanítás és a hulladékudvar megnyitásának részletes szabályairól ezen az oldalon olvashatnak: http://www.pomaz.hu/hirek/3719/majus_18_tol_ujra_lesz_hazhoz_meno_lomtalanitas_es_a_hulladekudvar_is_nyit

 

Holnap a Vörösmarty Gyógyszertár az ügyeletes

Vasárnap reggel 8-20 óráig a Vörösmarty utca 12-ben lévő patikába lehet menni, ha gyógyszerre lenne szükség.

 

Továbbra is ápolót/gondozót keres az SZSZK

Teljes munkaidős, határozatlan idejű közalkalmazotti állás Pomázon az SZSZK Idősek Átmeneti Gondozóházában. Jelentkezni 2020. május 25-ig lehet. A pályázat feltételei az alábbi linket olvashatóak:
http://www.pomaz.hu/apolo_gondozo

 

Gyermeknapi rajzverseny

Május 25-ig lehet rajzokat küldeni a Művelődési Ház által szervezett versenyre. A legjobb munkákból online kiállítást szerveznek. A részletek az alábbi linken olvashatóak. http://www.pomaz.hu/hirek/3678/gyermeknapi_rajzverseny

 

Olaszországba is mehetünk nyaralni

A ma hajnali olasz kormányrendelet szerint június 3-án az ország megnyitja a határait az uniós állampolgárok előtt. Az országba belépve az EU polgárainak nem kell karanténba vonulniuk, és azt sem kell igazolniuk, hogy nem fertőzött betegek. Más országokból egyelőre tilos Olaszországba utazni.

 

Az Antarktisz az egyetlen járvány mentes földrész

Ha teljesen koronavírus mentes vidékre szeretnénk utazni, akkor van még egy ilyen kontinens a világon, az Antarktisz. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a földrész amúgy is természetes elszigeteltségét maximális fokozatúra emelték még március 11-én, amikor a WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus terjedését. A teljes elzárkózáshoz nagy segítséget jelentett, hogy a járvány kezdete egybeesett az ottani turistaszezon végével.