Pomázi Polgár 2022. decemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.05.19

Egy hatósági karantén megszűnt, de több új is lett a városban

2020.05.18. 21 óráig beérkezett háziorvosi és gyermekorvosi jelentések és a Hivatali Kapun kapott információk összegzése:
-  COVID-19 pozitív 6 fő igazolt (összesített adat)
-  Jelenleg ellátás alatt 2 fő otthonában, 1 fő kórházban
-  Hatósági karantén otthonában 11 fő (11 fő megerősített, Hivatali Kapun, 0 fő házi, illetve gyermekorvostól kapott információ) 
- Hatósági karantén megszüntetés: 1 fő (mai napon)
-  Gyógyult COVID-19 fertőzött 3 fő.

 

Mi változik, mi marad május 16-a után?

A 2020. május 16-ai kormányrendelettel összhangban, amely Pest megyében is lehetővé tette a korlátozó intézkedések enyhítését, több pomázi, helyi intézkedés is módosult vagy hatályon kívül helyezték. Ezek közül válogattuk ki a legfontosabb tudnivalókat, ami ezen az oldalon érhető el: http://www.pomaz.hu/hirek/3722/mi_valtozik_mi_marad_majus_16_a_utan

 

Napi beszámoló a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat munkájából

A digitális oktatás, különösen az alsós gyerekeknél, csak szülői segítség mellett eredményes. Ahol a szülők nem tudnak segíteni, ott jelentős a lemaradás. A Szolgálatban tanárnő segíti, korrepetálja a lemaradókat.
Bölcsődei beiratkozással kapcsolatos egyeztetés a bölcsőde vezetőjével valamint a szülővel.
Krízisben levő család részére adományközvetítés. A család elirányítása az Agapé élelmiszer osztására.
Munkáját elvesztő fiatalember közvetítése az Önkormányzathoz, gondozásban lévő családok nyomon követése, aktuális problémák átbeszélése, intézése, családi pótlék és GYES ügyintézésben segítségnyújtás, szakmaközi megbeszélés óvónővel két kisgyermek ügyében.
Emberbarát Alapítvánnyal történt egyeztetés egy náluk tartózkodó, drogrehabilitációs kezelésen részt vevő fiatalkorú kliensünk ügyében.
Védőnők kisegítése varrott maszkokkal.
Gyámhivatali ügyintézővel és esetmenedzserrel történt egyeztetés nevelésbe vett gyermek ügyében.
Ruhaadományok fogadása.

 

Bölcsődei, óvodai ügyelet

A bölcsődében 11 kisgyerek, a Hétszínvirág óvodában 7 gyerek vesz részt az ügyeleti foglalkozásokon. A mai naptól a Mesedombi óvodában is működik egy csoport 5 gyerekkel. A pomázi magánóvodák közül a szülői igényeknek megfelelően tartanak ügyeletet, vagy szüneteltetik a működést. Van olyan óvoda, ahol nyáron nem fognak bezárni, mert a leállás alatt elvégezték a szükséges tisztasági festést, karbantartást.
Az iskolába menő gyerekek részére augusztusban tartják a ballagást.

 

Már sehol nincs az országban kijárási korlátozás

Hétfőtől a fővárosban is megszűntek a kijárási korlátozások. Nyitva tarthatnak az üzletek, szabadtéri fürdők, múzeumok, a vendéglátó helyiségek, amelyeknek a kerthelyiségeiben lehet tartózkodni. Kinyithatnak a felsőoktatási intézmények is az egyetemek vezetőinek döntése alapján. Megtarthatók az esküvők, temetések, istentiszteletek. A szálláshelyek fogadhatnak vendégeket.

 

Van, aki még mindig égeti a zöldhulladékot

Tegnap lakossági bejelentésre mentek a városőrök a Kossuth Lajos utcába, ahol a kerti hulladékot égették. A városőrök figyelmeztették az illetőt, hogy Pomázon az önkormányzati rendelet értelmében tilos a zöldhulladékot égetni, aki elnézést kért és eloltotta a tüzet.
Az önkormányzat az égetés helyett megoldásként a havi rendszeres zöldhulladék elszállítást és a komposztálást javasolja. A komposztálás mikéntjéről, hasznosságáról ezen az oldalon érhető el egy letölthető füzet: http://www.pomaz.hu/hirek/3720/zoldhulladek_csokkentesenek_lehetosegei_komposztalas

 

A meghívottak 67 százaléka ment el az országos koronavírus tesztre

Két hét alatt 10.600 ember vett részt a koronavírus-szűrővizsgálaton, amit a négy hazai orvostudományi egyetem és a KSH indított. A legmagasabb részvételi arány - több mint 75 százalékkal - Pest és Nógrád megyében volt. Az adatok feldolgozása továbbra is tart, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatóak.

 

A fiatalok 27 százaléka veszítette el a munkáját

Egy állásportál által kezdeményezett országos kutatás eredményei szerint a fiatalok 27 százaléka veszítette el gyakornoki vagy főállású munkáját a koronavírus miatt. Leginkább a bölcsészek, a szakmunkások és a gazdasági területeken dolgozó és tanuló fiatalok érintettek a felmérés szerint. Területi eloszlás szerint pedig a budapesti fiatalok nagyobb arányban veszítették el a munkájukat, mint a vidékiek.

 

Magyar orvosok és nővérek megrázó beszámolói a járványhelyzetről

Szemelvényeket tett közzé az egyik országos hírportál, amiben arra kérték a kórházakban dolgozó orvosokat és nővéreket, hogy számoljanak be arról, a járvány időszakában milyen eseményeket, érzéseket éltek át. Ezek olvashatóak az oldalon: https://www.valaszonline.hu/2020/05/16/magyar-orvosok-koronavirus-tapasztalatok-naplo/?fbclid=IwAR1_-W50i6TlP6cX6aIc_TvuiA8aFg7A85ECKdVnP4JCfNGgwcnWVQcA1oo