Pomázi Polgár 2022. novemberi száma

Szociális buszjárat érvényes próbamenetrendje és útvonala

Szelektív és zöldhulladék-gyűjtési naptár - 2022. IV. negyedév (október-december)

 

Vírushíradó 2020.05.28

140-en meggyógyultak és 23 új fertőzött van az országban

A legfrissebb adatok szerint az aktív koronavírusos betegek száma 1432-ről 1311-re csökkent, azaz egy nap alatt 140-en gyógyultak meg. Budapesten is csökkent a fertőzöttek száma. 23 új regisztrált fertőzött van, és 4-gyel nőtt az elhunytak száma.

 

Egy hétköznap a Család-és Gyermekjóléti Szolgálatnál

- Drogfogyasztó, online elterelésre járó fiú esetében segítő beszélgetés az anyával, tájékoztatás arról, hogy ő maga is elmehet önismereti terápiára, mivel a helyes határok szabása rajta múlik. Egy pszichiáter szupervizorral is egyeztettünk: a fiú viselkedése alapján fontos lenne a további kivizsgálás.

- Pomázi fiktív lakcímmel rendelkező, jövedelem nélküli lakosnak segítség TAJ jogviszony rendezésében. Kérelem megírása és postázása. 4 éve nem tud felkelni az ágyból, fájnak a térdei. Környezettanulmány végzése készül, orvoshoz tartozás tisztázása, hogy kinek a segítségét lehet kérni. Nyugdíjra még nem jogosult, rokkantellátása az orvos döntése alapján lehetséges.

- kliens tájékoztatása arról, hogy kinyitottak az óvodák.

-iskolai szakértői vélemény készítéséhez tanácsadás.

- Fegyelmi eljárásra meghívó fogadása 2 tanuló ügyében.

- Új jelzés egy jelenleg Pomázon az apai nagyszülőknél tartózkodó bölcsődés kiskorú ügyében (a szülők külön élnek Pest megyében, nagyon rossz a kapcsolat- rendőrségi intézkedés is történt). Telefonon kapcsolat felvétele az apával, családlátogatás a nagyszülők otthonában.

 

Illegális hulladéklerakás, szabálytalan zöldhulladék kihelyezés

Miközben önkéntesek dolgoznak azért, hogy a várost és a környezetét megtisztítsák a felelőtlen szemetelés, és a bűncselekménynek számító illegális hulladéklerakás nyomaitól, ismét ilyen esetről értesítettek a rendészeink:

Budakalász, Puttony utca és a Lugas utca kereszteződésével szemben lévő bokros területen, ami Pomáz Város közigazgatási területéhez tartozik, lakossági bejelentés alapján a helyszínen megállapították, hogy a bejelentésben foglaltak a valóságnak megfelelnek a bokros területen kb. 50 méter hosszúságban ismeretlen személy vagy személyek vegyes kommunális hulladékot helyeztek ki illegálisan. A rendelkezésre álló adatok alapján, az ügyben a BTK 248.§. (1). bek, a) pontjába (arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez), ütköző bűncselekmény alapos gyanúja megállapítható. Javasoljuk, hogy az eljárást ismeretlen tettes ellen, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Szentendre Rendőrkapitányság folytassa le.

 

Szolgálatuk során visszatérő ellenőrzést hajtottak végre egy olyan pomázi háznál, ahol az ingatlan melletti közterületen diófa visszavágásából származó zöldhulladékot helyezett ki közterületre az ingatlan tulajdonosa a szelektív szemét elszállításának rendjéhez nem alkalmazkodó módon.  Ezzel megsértette Pomáz Város Önkormányzatának 4/2015 (III.4) rendelete 2. §. (3). bekezdésében foglaltakat, az ingatlan tulajdonosa ellen a fenti Önkormányzati Rendelet megsértése miatt feljelentést tettek. A helyszínen fényképfelvétel készült.

 

Önkéntesek lefestették a játszótér kerítését

A játszóterek megnyitása lehetőséget teremtett a civileknek, hogy ismét tevőlegesen közreműködjenek a felújításban. Befejezték a Szent István téri játszótéren a kerítés belső oldalának lenolajjal való lefestését azok az önkéntesek, akik tavaly ősszel a rossz idő miatt kénytelenek voltak felfüggeszteni a munkát. 

Tegnaptól a játszótérhez tartozó mosdót is lehet újra használni, reggel 8-tól este 8-ig van nyitva az épület.

 

Emlékek Tiszolczy doktorról

A pomázi értéktárba olyan emberek is bekerülhetnek, akik meghatározóak voltak a település történetében. Izsó Ildikó dr. Tiszolczy Lajosról, Pomáz egykori híres orvosáról gyűjt adatokat, történeteket, fényképeket. Az izso.ildiko2013@gmail.com címre vagy a Levelek Pomázról oldalra lehet küldeni a történeteket, képeket.

 

Újabb pomázi álláslehetőségek

Kisgyermekgondozót keres a pomázi bölcsőde, az álláspályázatot itt lehet megnézni: http://www.pomaz.hu/hirek/3734/allaspalyazat_kisgyermeknevelo_pomazi_bolcsode

A Mesevár tagóvoda pedig takarítónői munkát ajánl: http://www.pomaz.hu/hirek/3735/takaritonot_keres_a_mesevar_tagovoda

A Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetői munkakörére június 1-ig lehet még jelentkezni: http://www.pomaz.hu/hirek/3721/gazdasagi_vezetot_keres_a_polgarmesteri_hivatal

 

Holnaptól a budapesti vendéglátóhelyek belső helyiségei is nyithatnak

Az újabb enyhítő intézkedés szerint péntektől már a vendéglátóhelyek belső tereiben is lehet ételt, italt fogyasztani.

 

Az elhunytak 4 százalékának nem volt más krónikus betegsége

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a koronavírusos időszakban nem volt többlethalálozás Magyarországon. A járvány során elhunytak alig 4 százaléka volt olyan, aki nem küzdött más krónikus betegséggel.